Hafıza Merkezi, MLSA ve Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı gözlem raporunda, geçen hafta Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda toplanmasının, Şampiyonlar Ligi finali gerekçe gösterilerek verilen 1 günlük etkinlik yasaklama kararıyla engellendiği yazıldı.

Kaynak: Haber Merkezi
Gözlem Raporu: Cumartesi Anneleri’ne yasak için bu kez de Şampiyonlar Ligi finali gerekçe gösterildi

Hafıza Merkezi, MLSA ve Uluslararası Af Örgütü, AYM'nin hak ihlali kararına rağmen geçen hafta Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda toplanmasının bir kez daha engellenmesi ve insan hakları savunucularının gözaltına alınmasına ilişkin gözlem raporu hazırladı.

Raporda, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda toplanmasının, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan Şampiyonlar Ligi finali gerekçe gösterilerek verilen 1 günlük etkinlik yasaklama kararıyla engellendiği yazıldı. 

Raporda ifade edilen diğer gözlemler ise şöyle:

- "Kayıp yakınları ve hak savunucularını çevreleyen çemberi içine alacak ve İstiklal Caddesi’ni neredeyse yaya geçişine tamamen kapatacak ikinci bir hat oluşturuldu. Bu hattın geniş tutulduğu; bu hat ile İstiklal Caddesi’ndeki dükkanlar arasında iki kişinin zor geçebileceği bir alan bırakıldığı gözlemlendi. Gazeteciler ve gözlemciler, hızlı ve sert bir şekilde bu hat dışına itildi.

- Çember içine alınan grubun gözaltı işlemine direnmemesine rağmen araca bindirilmeden önce herkese düz şekilde kelepçe takıldığı görüldü. Gözaltına alınanlar araç içerisine geçmeden önce cep telefonlarının toplanarak bir poşete alındığı, gözaltına alınanlardan bazılarının elinde bulunan karanfil ve güllerin de toplanarak aynı poşete konulduğu görüldü.

- Kayıp yakınları ve hak savunucularını çevreleyen çemberi içine alacak ve İstiklal Caddesi’ni neredeyse yaya geçişine tamamen kapatacak ikinci bir hat oluşturuldu. Bu hattın geniş tutulduğu; bu hat ile İstiklal Caddesi’ndeki dükkanlar arasında iki kişinin zor geçebileceği bir alan bırakıldığı gözlemlendi. Gazeteciler ve gözlemciler, hızlı ve sert bir şekilde bu hat dışına itildi.

- Gözaltına alınanların emniyetteki ifade işlemlerinden sonra kadınlardan oluşan grubun Eyüp Devlet Hastanesi’ne, erkeklerden oluşan grubun da Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’ne götürüldüğü ve oradan serbest bırakıldıkları öğrenildi."