Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak. Merkez Bankası son yaptığı hamlede, politika faizini 650 baz puan artırmış, yüzde 8,50'dan yüzde 15'e yükseltmişti.

Gözler Merkez Bankası'nda: Faiz kararı bugün açıklanıyor
Fotoğraf: AA

Türk Lirası dolar karşısında tarihi düşük seviyelerini görürken, yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

Merkez Bankası yeni başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında ikinci faiz kararını bugün saat 14:00'te açıklayacak.

Merkez Bankası geçtiğimiz ay faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltmişti.

FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Bugün açıklanacak faiz kararı öncesi AA Finans’ın beklenti anketine katılan 20 ekonomist, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 20’ye çekileceğini tahmin ediyor.

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 650 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 17,50 ile yüzde 21,50 arasında. Yılsonu politika faizi beklentileri ise yüzde 25 ile 50 arasında bulunuyor.

YABANCI KURUMLAR NE BEKLİYOR?

Yabancı kurumların analistleri de TCMB'nin yeni dönemdeki ikinci toplantısında artış serisinin süreceği görüşünde.

BofA ekonomistleri, TCMB'nin bu toplantısında 500 baz puana varan bir faiz artışı olabileceğini belirterek “300 ila 500 baz puan arasında bir artış olabilir. TCMB’nin ekonomiye beklenmeyen bir zarar vermemek için geçişi kademeli olarak yapacağını düşünüyoruz. Faiz artırımlarının ne kadar süreceği belirsiz. Yıl sonunda politika faizinin yüzde 35 seviyesinde olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak Uluslararası Finans Enstitüsü de TCMB ile ilgili değerlendirmesini paylaştı.

Enstitünün CEEMEA Araştırma Birimi Müdürü Uğraş Ülkü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada TCMB'nin Perşembe günü faizi 250 baz puan artışla yüzde 17,50 seviyesine çıkararak 24 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 19'un altında bırakacağını öngörmüştü.

Ülkü paylaşımında 500 baz puanlık bir artışın ve beklenen enflasyona göre pozitif reel faizin enflasyonda öngörülen yükselişi sınırlamaya yardımcı olabileceğini ifade etti.