Salgınla ilgili uyarılarda bulunduğu için hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Kayıhan Pala savunmasını verdi. Rektörlük önünde açıklama yapan TTB Başkanı Adıyaman, “Halk değil Bursa Valiliği paniğe kapıldı” dedi

Halk değil valilik panikledi

HABER MERKEZİ

BİR internet sitesine pandemiyle ilgili yapmış olduğu açıklamalar gerekçe gösterilerek, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’nün hakkında soruşturma açtığı Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ifadesini verdi.

44 Tabip Odası’nın yöneticileri, soruşturmaya tepki göstermek üzere Uludağ Üniversitesi Rektörlük binası önünde toplandı. Prof. Dr. Pala’ya, akademisyenler, CHP’li milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, HDP’li Necdet İpekyüz ve demokratik kitle örgülerinin temsilcileri destek verdi. Basın açıklamasında konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, açılan soruşturmanın Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) saldırı niteliğinde olduğunu söyledi.


DSÖ’DEN DESTEK AÇIKLAMASI

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise Dünya Sağlık Örgütü’nün konuya ilişkin bildirisini okudu. DSÖ’nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Mesleki özerklik ve klinik bağımsızlık, tüm hastalara ve nüfus kesimlerine nitelikli sağlık bakım ve hizmeti sağlanması açısından temel öğelerdir. Dile getirdiğimiz bu hususları dikkate alacağınıza ve Prof. Pala hakkında soruşturmaya yer olmadığı kararı vereceğinize inanıyoruz.”


BİLİMİN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ

Adımayan, sözlerinin devamında soruşturma gerekçesinin ‘halkı paniğe sürüklemek’ olduğunu hatırlatarak, “Pala’nın halk sağlığıyla ilgili yaptığı çalışmalar ve pandemi sürecinde yaptığı açıklamalardan Bursa Valiliği’nin paniğe kapıldığını görüyorum” dedi. CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Sorgulama ve yargılamalarla bilimin önüne geçilemez” derken, CHP’li Orhan Sarıbal, şöyle konuştu: “Bir kentin valisinin kentin pandemi sorununu çözmek yerine ülkenin bilim insanını yargılama sürecine doğru adım atmasını kınıyorum.” HDP’li Necdet İpekyüz ise şu ifadeyi kullandı: “Bilsinler ki Pala hepimizin yüz akıdır.”

Açıklamaların ardından Prof. Dr. Pala, avukatları ile birlikte rektörlük binasına geçerek, ifade verdi. Yaklaşık 40 dakika süren ifadenin ardından dışarıda bekleyen gruba açıklama yapan avukat Ziynet Özçelik, “Pala’nın bilim özgürlüğüne yönelik bastırma, sindirme girişiminin ortadan kaldırılmasını talep ettik” dedi.

halk-degil-valilik-panikledi-759535-1.
Kayıhan Pala

***

Bilimsel özgürlük vurgusu

İfadesinin ardından BirGün’e konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, şöyle konuştu: “Avukatlarımız aracılığıyla, açıklamalarımı bilim insanı sıfatıyla yaptığımı, açıklamalarımın bilimsel özgürlük bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini, üniversitenin bu soruşturmayı yönetmesi ile ilgili bir yetkisizlik kararı vererek ve dosyanın yeniden savcılığa gönderilmesi konusunda talebimizi ilettik.”