İktidarın salgın politikasını eleştirmesi nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın savunma verecek olması protesto edildi

TTB: Halk sağlığının kararlı savunucusu Pala onurumuzdur

HABER MERKEZİ

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim görevlisi ve aynı zamanda TTB Covid-19 izleme grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında soruşturma başlatan Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü protesto edildi.

Bursa Valiliği’nin ihbarı ile “Halkı yanlış bilgilendirici ve paniğe sevk edici” açıklama yaptığı iddiasıyla soruşturma geçiren Prof. Dr. Pala için Bursa Tabip Odası ev sahipliğinde Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi tarafından yapılan basın açıklamasına sivil toplum örgütlerinin, sendikaların temsilcileri de katıldı.

Basın açıklamasını yapan Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez “Kayıhan Pala’ya açılan soruşturmayı halkın doğru, bilimsel, gerçek bilgiye ulaşma hakkına, bilim insanının akademik özgürlüğüne, Türkiye’de hekimlerin birlikteliğinin sesi olan tabip odalarına ve TTB’ye bir saldırı olarak görüyor, bu akıl dışı soruşturmayı kabul etmiyoruz” dedi.

PALA, SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRDİ

“Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu üyesi kimliğiyle de bilim insanı sorumluluğunu layıkıyla yerine getirdiğinin tanıklarıdır” diyen Elitez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin sadece Bursa’da değil hiçbir ilinde tek bir kişinin bile Kayıhan Pala’nın pandemi ile ilgili değerlendirme, eleştiri ve önerilerden kaynaklı ‘yanlış bilgilenip, paniğe kapıldığına’ şahit olunmadı. Her kesimden, her eğitim düzeyinde yurttaşımız Kayıhan Pala’nın dediklerini ilgiyle dinleyip, pandemi konusunda tedbirlerini arttırdı. Sözcülerinden biri olduğu TTB Covid-19 izleme heyetinin raporlarından sadece yurttaşlar değil Sağlık Bakanlığı’da yararlanıp birçok adımını buradan hareketle attı.”

BİLİMSEL TUTUMU KORKUTTU

Elitez, Pala’nın yıllardır çevrenin korunmasından hava kirliliğine, işçi sağlığı ve güvenliğinden halk sağlığını ilgilendiren birçok konuda yaptığı çalışmalar yaptığını anımsatarak, “Pandemi sürecindeki sorgulayıcı bilimsel tutumundan dolayı Bursa Valiliği’nin paniğe kapıldığını, bu paniğini Uludağ Üniversitesi’ne taşıdığını bugün burada toplanmamıza neden olan soruşturmadan net olarak görebiliyoruz” diye konuştu.

YANLIŞLARI DİLLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Elitez, Türkiye’de pandemi sürecinde her şeyin mükemmel olduğuna ve hiçbir adımın yanlış ya da eksik atılmış olabileceğine inanmayan yöneticilere ‘akademik özgürlük ve bilim insanının sorumluluğu’ kavramlarını anlatmanın ne kadar zor olduğunun farkında olduklarının altını çizdi. Elitez, “Tüm bu akıl tutulmasına rağmen inatla ve kararlılıkla doğruları anlatmaya, pandemi dahil insan yaşamını ve sağlığını olumsuz etkileyen bütün süreçlerde gördüğümüz bütün eksiklik ve yanlışlıkları dillendirmeye devam edeceğimiz bilinmelidir. Kayıhan Pala halk sağlığının kararlı bir savunucusu, Türk Tabipleri Birliğinin onurudur” dedi.