Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Antakya Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde yıkıma başlanacağı ve çeşitli 'evrakların karartılacağı' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, binada herhangi bir yıkım işlemi yapılmadığını savunarak “Binada tespit edilen belgelere nöbetçi cumhuriyet savcısı tarafından el konularak adliyemizde muhafaza altına alınmıştır” ifadelerine yer verdi.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Antakya Yapı Denetim binasıyla ilgili açıklama
Fotoğraf: İHA / Hatay

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Antakya Yapı Denetim Şube Müdürlüğü binasının yıkılacağı ve belgelerin yok edilmek istendiği iddialarına ilişkin Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklama yapıldı.

AA'nın aktardığına göre, Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, binanın yıkılacağı ve içerisinde bulunan belgelerin karartılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

Açıklamada şunlara yer verildi:

“İddia edilen binada herhangi bir yıkım işlemi yapılmadığı gibi, binada tespit edilen belgelere nöbetçi cumhuriyet savcısı tarafından alanda bizzat el konularak adliyemizde muhafaza altına alınmıştır. İlimizde görevli 41 cumhuriyet savcısına ek olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından 104 cumhuriyet savcısı daha görevlendirilmiş olup cumhuriyet savcılarımız 7/24 nöbet esasına göre görev yapmaktadır. Delillerin karartıldığı ya da cumhuriyet savcılarının izne ayrıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Soruşturmalar titizlikle ve tüm yönleriyle devam etmektedir.”

NE OLMUŞTU?

6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerinin yarattığı yıkımın ardından Antakya Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde yıkıma başlanacağı ve içerisinde bulunan belgelerin yok edileceği belirtilmişti.

İstanbul Barosu'ndan Avukat Bedia Büyükgebiz, “İçerde 300 milyarlık cihaz var diyerek içeri girmek istediler. Yapı Malzeme Şube Müdürü işe aramızda tartışma çıktı. Yapı denetim evrakları yok etmek istiyor. Devrilmeyen binayı apar topar yıkmak istiyorlar. İçinde delil niteliğinde evraklar bulunuyor. Normalde yapıtest sonuçlarında 25 olması gereken zemin kat kolon basınç dayanımının 7-8 olduğu ve buna izin verildiğine ilişkin raporlar burada. Vali ve AFAD Hatay Şube Müdürü'nün buraya geleceğini öğrendik” demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, söz konusu binanın üzerine merdiven çökme riski olduğu gerekçesiyle boşaltılmak istendiği belirtilmişti. Bakanlık, çeşitli evrakların 'yok edilmeye çalışıldığını' ise kabul etmemişti.