HDP: Bu destek çağrısı değil, iç savaşı önleme çağrısıdır

HDP milletvekilleri Mithat Sancar ve Ayhan Bilgen, dün geceki eş zamanlı operasyonla gözaltına alınan, aralarında HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ında bulunduğu milletvekilleriyle ilgili Meclis'te açıklama yaptı.

HDP milletvekili Mithat Sancar, "Dayanışma çağrımız bize destek çağrısı değildir, iç savaşı önleme, demokrasiyi kurtarma çağrısıdır" diye konuştu.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, gözaltına alınan milletvekilleriyle ilgili olarak "Barıştan, demokrasiden yana olan herkes bugün sözünü söylemeli. Yarın herkes için geç olabilir! 27 Mayıs, 12 Mart,12 Eylül, 28 Şubat nasıl geçtiyse bugünlerin geçeceğini de biliyoruz. Demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. 27 Mayıs, 12 Mart,12 Eylül, 28 Şubat nasıl geçtiyse bugünlerin geçeceğini de biliyoruz. Demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

HDP'li Mithat Sancar ise şöyle konuştu:

"'12 Eylül'de bile bu olmadı' diyoruz bu abartı değil. Dün akşamdan beri Meclis'e, ülkenin kalbine bombalar atılıyor. HDP'de tek bir milletvekili bile boyun eğmeyecek, özgürlük için, barış için mücadelemizi sürdüreceğiz! Şu an burada 4 milletvekiliyiz, yarın aramızdan başkaları da alınabilir ama kim nerede olursa olsun direnmeye devam edecek. Dayanışma çağrımız bize destek çağrısı değildir, iç savaşı önleme, demokrasiyi kurtarma çağrısıdır."

Osman Baydemir'in açıklamaları şöyle:

Erdoğan’a sesleniyorum! Bizi değil tutuklamak, mengeneye de koysan, özgürlük taleplerimizden asla vazgeçmeyeceğiz! Bizde iki emanet var, biri Allah’ın verdiği can, diğeri halkımızın verdiği temsiliyet. Bu emaneti kimsenin alma hakkı yok.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım gece yarısı yapılan operasyonla gözaltına alındı. Sabah saatlerinde HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından, kaldığı otelde gözaltına alındı.

Savcılık, Demirtaş'ı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk etti. Öte yandan Yüksekdağ'ın da savcılığa ifade vermeye başladığı belirtildi. Sırrı Süreyya Önder adliyeye sevk edildi. İfadesinin ardından Ziya Pir serbest bırakıldı.

İçişleri Bakanlığı, HDP'li milletvekili hakkında gözaltı kararlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer'in yurt dışında olması dolayısıyla gözaltına alınamadığını bildirdi.