HDP’li Meral Danış Beştaş, çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan ve beraat eden Diyarbakır MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp’in beraat kararında mahkemenin 'çocuğun kahkaha atmasını' gerekçe olarak kabul etmesine tepki gösterdi. Beştaş, "Bu hakim İsmail Kızılelma, İpek Er’e cinsel istismarda bulunan Musa Orhan’ı da serbest bırakan hakim” dedi.

HDP'li Beştaş: MHP’li Kayaalp’i beraat ettiren hakim, Musa Orhan'ı da serbest bırakan hakim
Fotoğraf: DepoPhotos

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 2023 yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşmelerinde bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılan ve görevden alınan MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’in beraat gerekçesini eleştirdi ve kararı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Beştaş, yargılamanın adil olmadığını söyleyerek çıkan kararı, "Bu hafta MHP Diyarbakır İl Başkanı beraat etti. Bir çocuğu istismar etti. Karar gerekçesine baktım, her zaman olduğu gibi inanmak istemedim. Karar gerekçesinde çocuğun kahkaha atması beraat gerekçesi olarak kabul edilmiş… Şimdi biz buna adil bir yargılama mı diyeceğiz?" ifadeleriyle eleştirdi.

HDP'li Beştaş söz alarak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şunları söyledi:

“Bu hafta MHP Diyarbakır İl Başkanı beraat etti. Bir çocuğu istismar etti. Karar gerekçesine baktım, her zaman olduğu gibi inanmak istemedim. Karar gerekçesinde çocuğun kahkaha atması beraat gerekçesi olarak kabul edilmiş. Bu hakim İsmail Kızılelma, İpek Er’e cinsel istismarda bulunan Musa Orhan’ı da serbest bırakan hakim. Şimdi biz buna adil bir yargılama mı diyeceğiz? İktidarın ortağının il başkanı istismardan tutuklandı haberleri geçecek, bu kadar kısa sürede kahkaha gerekçesiyle beraat edecek. Özetle şunu söylüyorum. Adalet Bakanı olarak AİHM ve AYM kararlarının uygulanması ve kanunların uygulanması noktasında sizin doğrudan sorumluluğunuz var. Biz bunu bekliyoruz sizden, kanun çıkarmak yetmez bunun uygulanması lazım.”

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’da, çocuk istismarı suçlamasıyla yargılanan ve beraat eden MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp’in beraat ettirildiği kararın gerekçesinde, "Sanığın üzerine atılı suçlardan cezalandırılmasına karar verilmesine yeter nitelik ve derecede her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı yönünde hukuki ve vicdani kanaate varılarak hüküm kurulmuştur" ifadeleri kullanılmıştı.

Ailenin avukatı Metin Arkaş, “Hiçbir delil araştırması yapılmadı" diyerek karara itiraz edeceklerini belirtmişti. Arkaş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın da tanık olarak dinlenmesi gerektiğini ifade etmişti.