Gökyüzüne gönderilen Starlink uydularıyla ilgili paylaşım yapan bilim yazarı Dr. Çağrı Mert Bakırcı, bu uyduların herkesçe görülebileceğine işaret ederek “Hiçbiri koca kafalı yeşil uzaylılar değiller” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
“Hiçbiri koca kafalı yeşil uzaylı değil”

SpaceX şirketi, 54 Starlink uydusunu daha yörüngeye gönderdi.

Bilim yazarı Dr. Çağrı Mert Bakırcı, sosyal medya hesabından Starlink uydularıyla ilgili bir paylaşımda bulundu.

Uyduların gökyüzündeki görüntülerini paylaşan ve bunların insanlar tarafından görülebileceğine işaret eden Bakırcı, “Hiçbiri koca kafalı yeşil uzaylılar değiller” ifadelerini kullandı.

Bakırcı, Starlink uydularının görünüşlerine ilişkin bilgi vererek, “Tek seferde onlarca uydu aynı yörüngeye bırakıldığı için o şekilde ip gibi diziliyorlar. Bazen daha birleşik, bazen daha ayrık olabilirler” dedi.

Uyduların satellitemap.space sitesi üzerinden takip edilebileceğini ve böylece doğru zamanda doğru yere bakılabileceğini belirten Bakırcı paylaşım dizisini şöyle sonlandırdı:

“Buradan da izleyebileceğiniz üzere, ilk bırakıldıklarında dip dibeler, sonra güneş panellerini açıyorlar, sonra yavaş yavaş birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Peşisıra gördükleriniz, uzaya yeni bırakılmış (dolayısıyla henüz ayrışmamış) olanlar. Haberlere artık pek düşmüyor ve ilgi çekmiyor ama SpaceX tekrar fırlatılabilir roketleriyle uzaya zırt pırt uydu göndermeye devam ediyor.”

STARLINK NE İŞE YARIYOR?

Starlink, Elon Musk’un sahibi olduğu uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu internet kümesidir.

Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşuyor.

SpaceX firması ayrıca bazı uydularını keşifler ve bilim amaçlı kullanmakla birlikte bazı uydularını ise ordulara satmayı da planlıyor.

SpaceX’in gökyüzünde binlerce Starlink uydusu bulunuyor. Şirketi önümüzdeki yıllarda bu sayıyı 10 binin üzerine çıkarmayı hedefliyor.