Kaynak: AA
Honduras, diplomatik tanımanın ardından Çin'de büyükelçilik açtı

Yakın zaman önce diplomatik ilişkilerini kestiği Tayvan ile egemenlik ihtilafı içinde olan Çin'i resmen tanıyan Orta Amerika ülkesi Honduras, başkent Pekin'de büyükelçilik açtı.

Pekin'in Cianguomın semtindeki diplomatik yerleşkede kurulan büyükelçiliğin açılışı için düzenlene törene Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina ve Çinli mevkidaşı Çin Gang katıldı.

Honduraslı Bakan, açılışta yaptığı konuşmada, ülkesinin "Tek Çin" ilkesine bağlılığını yineleyerek Çin ile ekonomik ve ticari ilişkileri, Kuşak ve Yol ile Küresel Kalkınma Girişimi kapsamında işbirliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.

Çin Gang da diplomatik ilişkilerin kurulmasından itibaren geçen kısa sürede iki ülkenin üst düzey diplomatik temasları derhal başlattığını ve 20'ye yakın işbirliği anlaşmasına imza attığını belirterek, ilişkilerin iki ülke halkının "temel çıkarı olduğunu" ifade etti.

Büyükelçiliğin açılışı, Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro'nun Çin'e düzenlediği resmi ziyaret sırasında yapıldı.

6 günlük ziyaret kapsamında 9 Haziran'da Şanghay şehrine gelen Castro, hafta sonu temaslarda bulunduktan sonra yarın Pekin'e giderek Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek.

Castro, daha önce Honduras'ın Pekin Büyükelçiliğine farmakolog ve tıp araştırmacısı Salvador Enrique Moncada'nın atandığını bildirmişti.