Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), BirGün yazarı Timur Soykan’ın sosyal medyada ses getiren konuşmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Soykan’ın yargı mensuplarıyla ilgili sözlerini yalanlayamayan HSK, bu isimlerin görevlerine son verildiği bilgisini paylaşmakla yetindi.

HSK’den BirGün yazarı Timur Soykan’ın konuşmasıyla ilgili savunma: İhraç ettik

HABER MERKEZİ

HSK, BirGün yazarı Timur Soykan’ın 5'inci Edremit Kitap Fuarı'nda mafya-yargı-emniyet ilişkilerini anlattığı ses getiren konuşmasına dair açıklama yaptı.

Açıklamada, Soykan’ın anlattıkları yalanlanmazken, bahsi geçen yargı mensuplarının ‘görevlerine devam ediyor algısının oluşturulmaya çalışıldığı’ savunuldu. HSK, Soykan’ın anlattığı yargı mensuplarının görevlerinden alındığı bilgisini paylaşmakla yetinerek şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet Savcısı Lütfi (Karabacak) Kara hakkında ilgili iddialar nedeniyle 05.03.2019 tarihinde Kurulumuzca soruşturma izni verilmiş, söz konusu kişi 10.12.2019 tarihinde meslekten çıkarılmıştır.

Cumhuriyet savcısı Osman Yarbaş hakkında da ilgili iddialar nedeniyle 22.10.2021 tarihinde soruşturma izni verilmiş, bu kişi 18.08.2022 tarihinde meslekten çıkarılmıştır.

Cumhuriyet savcısı Davut Yılmaz ile ilgili iddialar nedeniyle ise 07.02.2022 tarihinde soruşturma izni verilmiştir. İlgili 08.02.2022 tarihinde tedbiren görevden uzaklaştırılmış, sonrasında adli mercilerce tutuklanmış olup, hakkındaki adli ve idari soruşturma süreci devam etmektedir.”

“YARGIYA OLAN GÜVENİ ZEDELEMEYE DÖNÜK HABERLER…”

HSK’nin açıklamasında, yargı mensuplarıyla ilgili iddiaların hassasiyetle takip edildiği savunularak, basında çıkan haberlerin ‘yargıya olan güveni zedelemeye yönelik’ olduğu iddia edildi:

“Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından haklarında disiplin işlemi yapılan kimi yargı mensupları hakkında işlem yapılmadığı algısı oluşturulması yargının itibarını ve yargıya olan güveni zedelemeye yönelik art niyetli haber ve paylaşımlar olup, itibar edilmemelidir.”