Hukuksuzlukta ısrarcı
Fotoğraflar: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in, “İçişleri Bakanlığı’nın paralel YSK birimi kurduğu"na yönelik açıklamalarına ilişkin tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanlığı’nın seçim yetkisinin bulunmadığını ve sadece güvenliği sağlamakla yükümlü olduğunu kaydeden siyasi partilerin YSK temsilcileri, bakanlığı uyardı.

Edinilen bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı, kaymakamlıklar eliyle sandık sonuç tutanaklarını anlık olarak elde etmek için harekete geçti.

CHP’den yapılan açıklamada YSK’ye İzmir’in Kiraz Kaymakamlığı’ndan böyle bir talep geldi. YSK ise Bakanlığın böyle bir yetkisi olmadığını bildirerek "oy birliği ile" bu talebi reddetti.

Ancak aktarılanlara göre talep sadece Kiraz Kaymakamlığı'ndan gelmedi. Ülkenin çok sayıda noktasındaki kaymakamlıklardan aynı talep geldi ve bu talepler geri çevrildi.

İçişleri Bakanlığı’nın seçimlere yönelik görevlerinin kanunlarla belirlendiğini anımsatan İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “Seçimler hakkındaki işlemlerin tamamı YSK sorumluluğunda. Bakanlık ise sadece okul önlerinde güvenliği sağlayabilir. Bu seçimin teknik olarak diğer seçimlerden farkı yok. Kimse başka bir adım atamaz” dedi. Polis ekiplerinin sandık sonuç tutanaklarını elde etme girişiminin sakıncalarından da bahseden Öztürk, “Polis ekiplerini sandıkların önüne kadar gidip anlık olarak tutanak almaları seçmene ve muhalefete baskı oluşturabilir” diye konuştu.

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de İçişleri Bakanlığı’nı uyardı. “YSK’nin başka bir birime bilgi paylaşımı, polis teşkilatının ise bir veri elde etme görevi yok. İçişleri Bakanlığı kendi kendisine böyle bir vazife çıkarmış” diyen Tiryaki, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Güvenlik birimlerinin tek görevi sandık güvenliğini sağlamaktır. O da herhangi bir talep gelirse. Talep gelmemesi durumunda okulda bile olamazlar. İçişleri Bakanlığı’nın oy kullanan seçmen sayısı ve verilen oyları tespit etme görevi yok. Yetki alanına girmeyen adımlar atan bakanlığın bundan vazgeçmesi gerekiyor.”