Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasıyla ilgili, "5 Mayıs’ta yapılacak toplantı son derece önemli. Çünkü eğer bir olumlu katkı yapılmaz ise 18 Mayıs’ta tahıl sevkiyatı durabilir" dedi.

Kaynak: DHA
İbrahim Kalın: Olumlu katkı yapılmaz ise tahıl sevkiyatı durabilir
Fotoğraf: AA

Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 5 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcılarının toplantısının önemine değindi. 

Kalın, "Aslında biz ilk olarak bu sürenin 3 ya da 4 ay uzatılması yönünde bir teklif ve telkinde bulunmuştuk; ama Ruslar bunu 2 ay ile sınırladılar. Çünkü Rusların kendilerine göre haklı birtakım talepleri ve şikayetleri var. Özellikle lojistik, sigorta ve liman hizmetleri konusunda Avrupalı şirketler gerekli desteği sağlamıyorlar, ikincil yaptırımlardan korktukları için. Resmi olarak Rus tahılı üzerinden herhangi bir yaptırım söz konusu değil; ama fiilen Ruslar kendi tahıllarını çıkartma konusunda ciddi sıkıntı yaşıyorlar. İkinci olarak gübrenin sevkiyatı ile ilgili onun hammaddesi olan amonyak ve onun sevkiyatı ile ilgili Ukrayna limanları üzerinden gönderilmesi ile ilgili bir tartışma devam ediyor 3-4 aydır. Biz de aslında fiilen bunu sonuçlandırmaya çalışıyoruz Türkiye olarak" diye konuştu.

5 Mayıs’ta yapılacak toplantının oldukça önemli olduğunu söyleyen Kalın, "Eğer bir olumlu katkı yapılmaz ise 18 Mayıs’ta tahıl sevkiyatı durabilir" dedi. Kalın şunları söyledi: 

"Esirlerin mübadelesi, amonyak ve gübrenin sevkiyatıyla ilgili konuda bir çözüm olursa bu da anlaşmanın bir parçası olarak hayata geçirilecek. Ruslar bu konuda kendilerince haklı olarak beklentilerinin karşılanmadığını ileri sürerek bunu tek taraflı durdurabilirler. Bu da tabii gıda sevkiyatı konusunda ciddi sıkıntılara yol açar. Özellikle yaz aylarına doğru ilerlediğimiz şu dönemde bunlar çok kritik kararlar."