İHD heyeti, HDP’li milletvekilleri ve Belediye Eş Başkanlarını tutuklu bulundukları cezaevlerinde ziyaret etti. Türkdoğan, Demirtaş’ın görüşmede geçen hafta kalp spazmı geçirdiğini, revirde kendisine müdahale edildiğini ve diğer sağlık sorunları nedeniyle yalnız kalmasının sağlığı açısından sakıncalı olduğunu ifade ettiğini aktardı

İHD: Demirtaş’ın yalnız kalması sakıncalı

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Genel Sekreter Hasan Anlar’dan oluşan heyet 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde tutuklu HDP’li milletvekilleri ve Belediye Eş Başkanlarını tutuklu bulundukları hapishanelerde ziyaret etti. İHD Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen İHD Genel Başkanı Türkdoğan, izlenimlerini kamuoyuyla paylaştı. Türkdoğan, tutukluların ortak sosyal alanlardan yararlandırılmadığını, tecrit altında tutulduğunu belirtti. Tutukluların, hapishaneler ile davaların görüldüğü yerler arasındaki uzaklık nedeniyle SEGBİS sistemi ile savunma yaptıklarını belirten Türkdoğan, avukat görüşmelerinin kayıt altına alınarak hak ihlalleri yaşandığını belirtti.

Kandıra Cezaevi

İlk olarak Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesini ziyaret eden İHD heyeti , HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun, HDP Batman Eski Milletvekili Ayla Akat Ata ve HDP Dersim Eski Milletvekili Edibe Şahin ile görüştü. Figen Yüksekdağ ve Gülser Yıldırım ile görüşmelerinin kayıt altına alındığını aktaran Türkdoğan, görüşme sırasında bir infaz koruma memurunun da yanlarında olduğunu aktardı.Görüşmelerde yedi kişinin de dile getirdiği en temel hak ihlalinin “tecritte tutulma” olduğunu belirten Türkdoğan, 24 saat boyunca yalnız tutulduklarını ve beraber kalma taleplerinin cezaevi idaresi tarafından kabul edilmediğini ifade etti.

Öztürk Türkdoğan, ayrıca tutuklu milletvekili ve belediye eş başkanlarına tebliğ edilen iddianameler üzerinden sözlü olarak savunma yapma durumunda kaldıklarını, hapishaneden davanın görüldüğü yere sesli ve görüntülü sistem ile bağlanıp ifade ve savunma yapma (SEGBİS sistemi) ile duruşmalara katılmak zorunda bırakıldıkları aktardı.

Edirne F Tipi Kapalı Hapishane Ziyareti

Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nden sonra Edirne F-Tipi Kapalı Hapishanesi’ne ziyaret eden İHD heyeti, burada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan ile görüştü.

Demirtaş’la görüşmelerinin de kayıt altına alındığını belirten Türkdoğan, görüşme sırasında bir infaz koruma memurunun yanlarında bulunduğunu söyledi. Selahattin Demirtaş’ın, tek kişilik hücrede tek başına tutulduğunu, havalandırma bölümüne yalnız çıktığını ve tutuklandığı günden beri tek başına kaldığını bildiren Türkdoğan, Demirtaş’ın görüşmede geçen hafta kalp spazmı geçirdiğini, revirde kendisine müdahale edildiğini ve önceden gelen sağlık sorunları nedeniyle yalnız kalmasının sağlığı açısından sakıncalı olduğunu ifade ettiğini aktardı.

Selahattin Demirtaş hakkında 102 soruşturma ve 77 dava olduğunu belirten Türkdoğan, neredeyse her gün SEGBİS sistemi üzerinden savunma yapmak durumunda bırakıldığını belirtti.

İstanbul Silivri 9 No’lu F Tipi Kapalı Hapishane Ziyareti

Son olarak İstanbul Silivri 9 No’lu F Tipi Kapalı Hapishanesine ziyaret eden İHD Heyeti, burada Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, HDP Hakkari Milletvekilleri Selma Irmak ve Nihat Akdoğan’la görüştü.

Ahmet Türk ve Bekir Kaya’nın 3 kişilik hücrede birlikte tutuldukları ve diğerlerinin ise ayrı ayrı tek başına tutuldukları belirten Türkdoğan, tek tutulanların hücrelerde kaldıklarını, havalandırmaya tek başlarına çıktıklarını söyledi. Tutuklulara, kitap ve postalarının verilmediğini aktaran Türkdoğan, çoğunun halen aileleriyle açık görüş yapamadıklarını ve açık görüş zamanının iki ayda bir olduğunu, idareye yazdıkları dilekçelere de cevap verilmediğini aktardı.

Türkdoğan, Ahmet Türk’ün 74 yaşında olması ve kalp pili taşımasına karşın halen sağlık kontrolünü yaptıramadığını ve dişlerinin sorunlu olduğunu ifade etti. Ahmet Türk’ün sağlık kontrolü için kelepçeli olarak muayeneye götürülmek istemediğini belirten Türkdoğan, bu nedenle tepki olarak gitmemeyi tercih ettiğini belirtti.