Diyarbakır’da, son günlerde artan koronavirüs vakaları nedeniyle kent genelinde bugünden itibaren maske kullanma zorunluluğu getirildi

İkinci dalga uyarılarının yapıldığı Diyarbakır’da, maskesiz sokağa çıkılamayacak

Koronavirüs vakalarının artışıyla gündeme gelen Diyarbakır'da, maskesiz dolaşmak yasaklandı. İl Hıfzıssıhha Kurulu'nca alınan karar doğrultusunda bugünden itibaren Diyarbakır genelinde maske kullanma zorunluğu getirilmesinin ardından denetim başlatıldı.

Merkez Yenişehir ilçesindeki Ofis semtinde 50 polisin katımıyla yapılan denetimde yayaların, sosyal mesafe kurallarına uymalarını istenirken, maskesiz dolaşanlara da idari para cezası verildi. Kent genelinde yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüslerde ise 'Valilik talimatıyla toplu taşıma araçlarına maskesiz yolcu bindirilmeyecektir' yazısı asıldığı görüldü.

DHA'nın aktardığına göre, kent sakinlerinden Özkan Demirkıran, maske kararını desteklediklerini ifade ederek, "Şehrimizde son günlerde vakalarda artış oldu. Bundan dolayı tedbirlerin artırılması gerekiyor. Biz de tedbirlerimizi alıyoruz ve maske kullanma kararını destekliyoruz" dedi.

Denetimlerin yapıldığı Ekinciler caddesindeki esnaf Adem Pusat ise yurttaşların koronavirüs tedbirlerine uymaları için çağrıda bulundu. Pusat, salgının kontrol altına alınması amacıyla alınacak tüm tedbirlere destek vereceklerini söyledi.

DİYARBAKIR’DA YAŞANAN VAKA ARTIŞI TEDİRGİNLİĞE YOL AÇMIŞTI

Türkiye'de koronavirüsle mücadelede 1 Haziran itibarıyla hayata geçen kontrollü normalleşme süreciyle Diyarbakır'da oluşan rehavet, vakalarda artışa neden olmuş, son günlerde artan vakalar tedirginliğe yol açmıştı.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya'da, kentte artan vakalar ile ilgili olarak, nisan ayında bile bu kadar vaka olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bölgeye baktığımızda sadece şikayetleri olanların testlerine bakıldığı bir süreci yaşadık. Şu an benim çalıştığım hastanede 29 yaşında bir ay önce gebeliği olan, hastalık kaptıktan sonra şu an akciğerleri çok kötü olup makinaya bağlı olan hasta var. Böyle hastalarımız da var. Bu ciddi bir hastalıktır, bulaşıcılığı çok yüksek. Bölgemiz en yoğun yaşandığı Nisan ayında bile bu kadar çok vaka yoktu. Çok ciddi bir vaka artışıyla karşı karşıyayız.”

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin ise, "Diyarbakır'da artan koronavirüs vaka sayılarına baktığımızda ikinci dalgaya yakın bir durum söz konusu şu an için. Bu hızla devam edersek Diyarbakır ikinci dalgayı da aşacak gibi görünüyor. Nerdeyse vaka sayılarına yetişemez duruma geldik" ifadelerini kullanmıştı.

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMAK ZORUNLU?

Salgın hastalık sebebiyle Diyarbakır, Kütahya, Kars, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Urfa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak, Rize, Karabük, Kayseri, Sakarya, Siirt, Dersim, Kırıkkale, Kırklareli, Isparta, Burdur, Konya, Maraş, Antep, Gümüşhane, Bolu, Kocaeli, İzmir, Mardin, Amasya, Malatya, Zonguldak ve Bursa'da maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı.

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMA CEZASI NE KADAR?

Maskesiz sokağa çıkanlar ve belirtilen önlemleri ihlal edenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282.maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacağı açıklandı.

Hıfzısıhha Kanununun Maddesinde şu ifadeler yer alıyor: "Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir."