İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK Başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davadan çıkan 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası kararına tepki yağdı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz" derken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "16 milyon İstanbullunun iradesini ve somut delilleri göz ardı edenlere, hiçbir yol arkadaşımızı kurban etmeyiz" ifadelerini kullandı. Kararın hukuksuz olduğunu vurgulayan Dilek İmamoğlu, "Biz direnmeye, herkesin kendini güvende hissedebileceği bir hukuk düzenini ülkemizde yeniden inşa etmek için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

İmamoğlu'na hapis cezası kararına tepki yağdı: "Adaletten ve hukuktan bağımsızdır"
Fotoğraf: Depophotos

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret iddiasıyla, hapis cezası ve siyasi yasak talebiyle yargılanmasına devam edildi. Esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayan savcı, en üst sınırdan hapis cezasının yanı sıra İmamoğlu hakkında TCK'nin 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinin uygulanmasını istedi. Mahkeme heyeti İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi ve böylece siyasi yasak süreci başladı. Kararın İstinaf ve Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek.

İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasak hükmünün hukuk dışı olduğu yorumları yapılırken, mahkeme kararına tepki yağdı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız Başkanım" ifadelerine yer verdi.

"Sandıkla gelen sandıkla gider. Egemenlik milletindir! Millet bunlara öğretecek" tepkisini gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Erdoğan ve Saray rejimi sandığın dibine gömülecek" dedi.

Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu, "Asla kabul edilemeyecek, hukuk dışı kararlarla ülkesini seven insanları yıldıramayacaksınız. Biz direnmeye, herkesin kendini güvende hissedebileceği bir hukuk düzenini ülkemizde yeniden inşa etmek için mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadeleriyle paylaşım yaptı.

İmamoğlu'na destek olmak için İstanbul'a doğru yola çıktığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "16 milyon İstanbullunun iradesini ve somut delilleri göz ardı edenlere, hiçbir yol arkadaşımızı kurban etmeyiz. Hak, hukuk, adalet için. İstanbul yolundayım" ifadelerini kaydetti.

HDP'DEN DESTEK: BU DÖNEMİ SONA ERDİRECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan da karara tepki gösterdi. Sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan Sancar "Ekrem İmamoğlu'ya verilen ceza, kayyım darbesiyle başlatılan siyasi kumpas sürecinin bir devamıdır" derken Buldan "Sn İmamoğlu hakkındaki karar hukuki değil, siyasidir" ifadelerini kullandı.

"KÖTÜLÜK İMPARATORLUĞU YENİLECEK"

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ise kararın siyasi olduğuna dikkat çekti.

İşleyen şu ifadeleri kullandı:

“Ekrem İmamoğlu hakkında verilen ceza kararının hukuki bir nitelik taşımadığı, siyasi olduğu açıktır. Dava öncesinde hâkimin değiştirilmiş olması da, görevden alınan hakimin kendisine yönelik telkinlere ilişkin açıklamaları da bunu gösteriyor. Toplumsal desteğini kaybetmiş olan iktidar olağan koşullarda seçimi kazanamayacağını kabul etmiş durumda. Bu tür adımlar da biraz bunu gösteriyor. Bu olup bitenlerden muhalefetin de gerekli dersleri almayı bilmesi gerekir. Her ne yaparlarsa yapsınlar onlar kaybedecek. Bu ülkenin devrimci demokratik potansiyeli bu kötülük imparatorluğunu yenebilecek güçte ve bunu hep birlikte göstereceğiz"

"NE YAPARSAN YAP SENİ YENECEĞİZ"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, "Ülkemizi bu karanlıktan mutlaka kurtaracağız" diyerek karara tepki gösterdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu programlarını iptal ettiğini ve İstanbul'a geleceğini duyurdu. Davutoğlu,"İstanbul Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu'na destek vermek ve onu bu göreve seçen İstanbullu seçmenin iradesine sahip çıkmak için programlarımı iptal ettim, İstanbul'a geliyorum" ifadelerini kullandı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da karara tepki gösterdi. Demirtaş, "Halkın iradesine bu kaçıncı "yargı" darbesi. Bütün hukuksuzluklar er geç halkın kararına çarpıp döner. Oldu olacak, Ekrem Bey'i Pınarhisar Cezaevine de koyun ki akıbeti aynı olsun" dedi.

İmamoğlu kararına gelen diğer tepkiler şöyle: