İran'ın Huzistan eyaletinde benzin zammı protestolarıyla ilgili 79 kişinin gözaltına alındığını açıklandı. İran İstihbarat Bakanlığı söz konusu kişilerin Basra Körfezi'ne kıyısı bulunan bir ülkede eğitim gördüklerini öne sürdü

İran'da benzin zammı protestolarıyla ilgili 79 kişi gözaltına alındı

İran İstihbarat Bakanlığı, Huzistan eyaletinde benzin zammı protestolarıyla ilgili 79 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

AA'nın İran medyasından aktardığına göre, İstihbarat Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Gösterilerde kamu ve özel mülklere yönelik saldırılarda bulunan 79 kişi, beraberlerindeki çeşitli marka silah ve mühimmatlarla gözaltına alındı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca söz konusu kişilerin Basra Körfezi'ne kıyısı bulunan bir ülkede eğitim gördükleri iddia edildi.

BENZİN ZAMMI PROTESTOLARI

İran’da eylemler 15 Kasım’da hükümetin benzin fiyatlarına yaptığı yüzde 300 zammın ardından patlak verdi. Benzinin litre fiyatı, devlet tarafından bir ay içinde sübvanse edilen 60 litreden fazla alınması halinde 1000 tümenden (50 kuruş) 3000 tümene (1,5 lira) yükseltildi.

İlk eylemler Ahvaz, Meşhed ve Sircan kentlerinde düzenlendi, ardından da ülke geneline yayıldı. Başkent Tahran, Tebriz, Meşhed, Ahvaz, Sircan, İsfahan, Şiraz, Kum, Yezd, Kirmanşah ve Kereç gibi kentlerde halk ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Eylemlerin başlamasının ardından Tahran Büyük Çarşı esnafı kepenk kapattı. Üniversite öğrencileri de hükümeti protesto etti. Tahran ve Tebriz gibi köklü üniversitelerde ülkedeki hayat pahalılığı protesto edildi.

Eylemlerin yayılmasının ve kitleselleşmesinin ardından hükümet çareyi internet erişimini kesmekte buldu. Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, internet kesintisinin “güvenlik sağlanana dek” süreceğini dile getirdi.

Ülke yönetimi, toplumsal tepkiyi dindirmek amacıyla benzin zammından elde edilen gelirin parçalar halinde halka dağıtılmaya başlayacağını açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ‘yardım parası’nın en kısa sürede 18 milyon aileye dağıtılacağını duyurdu. Bu kapsamda 19 Kasım'da zamdan elde edilen gelirlerin bir kısmı halka dağıtıldı. Yardımların ilk aşaması kapsamında, 55 bin tümen (27,5 TL) ila 205 bin tümen (102,5 TL) aile hesaplarına yatırıldı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: GÖSTERİLERDE 161 KİŞİ ÖLDÜ

Olaylarla ilgili henüz İran makamları tarafından "ölü, yaralı ve gözaltılar" hakkında resmi bir açıklama yapılmazken, Uluslararası Af Örgütü gösterilerde en az 161 kişinin öldüğünü duyurdu.