Belki haberlerde gördünüz, ya da sosyal medyada rastladınız. İran’ın güney batısında Khuzestan eyaletini seller götürdü. Onlarca insan öldü. Selden geriye rezillik, felaket kaldı. Ortalığı sel götürürken ne Cumhurbaşkanı ne Rehber Hamaney, ne de devletin nice yağlı kurumunun başında oturan sarığı koca koca din adamları ortada. Khuzestan, İran’ın stratejik olarak en önemli noktası. Petrol üretiminin yüzde […]

Belki haberlerde gördünüz, ya da sosyal medyada rastladınız. İran’ın güney batısında Khuzestan eyaletini seller götürdü. Onlarca insan öldü. Selden geriye rezillik, felaket kaldı. Ortalığı sel götürürken ne Cumhurbaşkanı ne Rehber Hamaney, ne de devletin nice yağlı kurumunun başında oturan sarığı koca koca din adamları ortada.

Khuzestan, İran’ın stratejik olarak en önemli noktası. Petrol üretiminin yüzde 70’i, doğalgaz üretiminin neredeyse hepsi Khuzestan’da gerçekleşiyor. Nüfusun önemli bir kısmı Şii Arap. 2013 yılında halka açılan CIA belgelerinde, CIA’in Khuzestan’ı Iran’ın Aşil tendonu olarak tanımladığını görüyoruz. Durum şimdi ise hiç olmadığı kadar hassas.

Devrim Muhafızları ordusunun Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani Suriye’den Irak’tan boy boy poz vermeyi biliyor. Ama kendisini Khuzestan’da göremedik. Gide gide sel bölgesine yakın bir köye gitti, orada ancak kendini gösterebildi. Oraya da, bir Kızılay aracında ulaşabildi. Rejim biliyor, insanlar rejime öfkeli ve rezillik artık buralarına gelmiş durumda. Khuzestan aslında İran’ın en kurak yeri, ama İran’ın kuzeyinde de güneyinde de aynı sıkıntılar aynı sorunlar. 40 yıldır rejim, doğru düzgün bir altyapı sağlayamadı. Devlet şirketlerinin, iş yapması gereken devrim kurumlarının başında işi bilenler değil, Rehber Hamaney’e yakın alakasız tipler var. İşin Türkçesi aslında bu yolsuz ve yeteneksiz rejim koca Iran’ı yönetemiyor. Biraz yağmur fazla yağınca işte buyrun ortalığı sular seller götürüyor. Rejimin kocabaşları korkudan Khuzestan’a gidemedikleri için, Iran Iraklı Haşdi Şabi’leri ve Lübnan Hizbullah’ını bölgeye davet etti. Bölge insanı için müthiş bir travma. İnsanlar “İran Irak savaşında boşuna savaşmışız, Arap askerlerini bu rejim kendi eliyle davet etti” diyor. Haksız da değiller. Hashdi Şabi ve Hizbullah bölgede ellerinde koca koca silahlarla zırhlı araçlarıyla geziniyor. Sözde bölge halkına da yardım götürüyor.

İran’ın Dan Bilzerian’ı

Bir yanda manzara bu, diğer yanda manzara Sasha Sobhani. Bu genç adam İran’ın eski Venezuela Büyükelçisinin oğlu. Rejimin kocabaşlarından birinin oğlu yani. Sasha bir Instagram fenomeni. Sayfasına girip bakabilirsiniz. Bol bol iç çamaşırlı kadınlar, zenginlik, arabalar, sonsuz para var. Sasha’ya İranlılar yorumlarda hakaret yağdırıyor. Sasha Sobhani hakkında yazılan yorumlara, millete ana avrat söven videolar koyarak yanıt veriyor. Sasha rejimin petrol parasını maşallah çoğu zamanda İstanbul’da çıtır çıtır eziyor. Sasha’nın Instagram hesabında bolca çıplak kadın var, fakat iki dikkat çeken post da, biri Dışişleri bakanı Zarif diğeri eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın yanında.

Bir diğer benzer fenomen, Rasoul Tolouei, Tolouei’nin babası da emekli bir devrim muhafızı komutanı. Rasoul beyi instagram hesabında, kâh evinde beslediği kaplanını severken, kâh Cadillac’ını kullanırken görüyoruz.

İslamist siyaset İran’a ne vaat ettiği gibi eşitliği getirdi, ne de vaat ettiği gibi adaleti sağladı. En şii benim, en büyük namaz izi benim alnımda var diyenler, petrolün parasını, doğalgazın parasını hiç acımadan, ayıp günah değil mi demeden cebe indiriyor. Bir de üstüne üstlük bunu da sergilemekten yeni nesil çekinmiyor. Eskiden molla, devrim muhafızı takımı, bu zenginliklerini göze sokmaz, saklı gizli harcar, yaşardı. Yeni jenerasyon ise herhalde bu çalıntı zenginliği kendine anasının ak sütü gibi helal de görüyor.

Olan sele kapılan garibanlara oluyor…