Mahsa Amini'yi saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alan İrşad Devriyeleri'nin lağvedildiği bildirildi. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, başörtüsü konusu üzerinde çalışıldığını ve yakın zamanda sonucun açıklanacağını söylemişti.

İran Genel Başsavcısı: Ahlak Polisi nerede kurulduysa orada kapatılmıştır

İran'da, Mahsa Amini'yi saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alan ve 'ahlak polisleri' olarak bilinen İrşad Devriyeleri'nin lağvedildiği bildirildi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre Muntazeri, Yargı Erki'nin ülkede meydana gelen son gösterileri tüm yönleriyle değerlendirdiğini söyledi. Muntazeri, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır" dedi.

Emniyet Teşkilatı’ndan ise henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Öte yandan İran halkının direnişi sonucu İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri'den ülkede başörtüsü konusu üzerinde çalışıldığına ilişkin açıklama gelmişti.

Muntazeri, "Meclis ve Devrim Yüksek Konseyi, sonuçları önümüzdeki günlerde belli olacak olan başörtüsü konusu üzerinde çalışıyor ve inceliyor" demişti.

Kararın belli tedbirler çerçevesinde alınacağını aktaran Muntazeri, çalışmaların 15 güne kadar sonuçlanacağını belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle İrşad Devriyesi olarak bilinen ahlak polisleri tarafından 13 Eylül'de gözaltına alınmıştı.

Gözaltına kötü muameleye maruz kaldığı ifade edilen Amini, komaya girerek hayatını kaybetmişti.

Amini'nin ölümünün ardından molla rejimine karşı İranlı yurttaşlar protestolar düzenlemiş ve binlerce insan gözaltına alınmış, hayatını kaybetmişti.