MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamada yaşamını yitiren beş kişinin, patlamanın yaşandığı atölyeye üretime hazırlık amaçlı temizlik için gittiği öğrenildi. Eski teknolojiye sahip olduğu belirtilen atölyenin 50 yıllık tarihinde ilk defa patlama yaşandığı ve halen iki işçinin altında olduğu enkaza ikinci bir patlama riski nedeniyle müdahale edilemediği bildirildi.

İşçilere mezar olan atölye 50 yıllık: Patlama “eski teknoloji kaynaklı” iddiası

Mustafa BİLDİRCİN

Makine ve Kimya Endüstrisi’ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda 9 Haziran’da meydana gelen patlamada beş işçi hayatını kaybetti. Dinamit lokumu yapılan atölyedeki patlamada can veren işçilerin isimlerinin Mehmet Kutlu, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem, Ahmet Ünal ve Fırat Elverir olduğu belirtildi. Patlamanın etkisiyle işçilerin kimliklerinin belirlenmesinde zorluk yaşanırken ailelerden alınan DNA örnekleri ile işçilerden alınan örnekler eşleştirildi. 

Yaşamını yitiren işçilerden ikisine ulaşılamadığı ifade edildi. İşçilerin enkaz altındaki yerlerinin, “Aşağı yukarı” tespit edildiği ancak ikinci bir patlama riski olması nedeniyle enkaza girilmediği kaydedildi. BirGün’e konuşan Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Ali Haluk Koşar, atölyede yaşamını yitiren işçilerin üretime hazırlık kapsamında temizlik için orada bulunduğunu söyledi. 

50 YILLIK ATÖLYEDE İLK PATLAMA

Patlama esnasında atölyede herhangi bir üretim olmadığını belirten Koşar, “Arkadaşlarımız temizlik için atölyeye gitmişti. Kamera kayıtlarında da ellerinde herhangi bir üretim cihazı ya da aleti olmadığını gördük” diye konuştu. Koşar, patlamanın yaşandığı gün başka atölyelerde üretimin devam ettiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Patlamanın yaşandığı atölye, 50 yıllık bir atölye ve tarihinde ilk defa böyle bir patlama yaşanıyor. Zaten bu atölyede üretim esnasında herhangi bir kişinin bulunması yasak… Bu atölyeye boru sistemiyle hammadde geliyor, atölyenin içerisinde makinalar aracılığıyla karışım yapılıyor. Yani burada üretim, uzaktan kumanda sistemiyle yapılıyor. Patlamanın kimyasal tepkimeden kaynaklandığını düşünüyoruz. Herhangi bir işçi kusurundan söz edemeyiz. Teknik araştırmalar devam ediyor, biz de konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.”

İŞ CİNAYETLERİ BİTMİYOR

1950’de kurulan devlet sermayeli MKE’de ilk patlama 1986’da yaşandı. Patlamada, yedi itfaiye eri can verdi. 1988 yılındaki patlamada ise şans eseri ölüm yaşanmadı. 1997’de yaşanan patlamada ise bir işçi hayata gözlerini yumdu.

MKE bünyesinde yaşanan patlamalar ve işçi ölümleri AKP döneminde arttı. Buna göre, 2008 yılındaki patlamada üç işçi, 2012 yılındaki patlamada ise dört işçi iş cinayetine kurban gitti. 2013 yılında yaşanan patlamada yaşamını yitiren işçi ise “Telefonla kıvılcım çıkararak patlamaya neden olduğu” iddiasıyla suçlandı. 2018’deki, “MKE patlaması” ise dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin, “Ürünlerin kalitesinde bir problem yok” sözleriyle hafızalara kazındı. 9 Haziran’da Elmadağ Fabrikası’nda yaşanan patlamadan yalnızca dokuz ay önce, 19 Eylül 2022 tarihinde ise MKE Kırıkkale Barut Fabrikasında iki işçinin yaralandığı bir patlama daha meydana geldi.