İsraf fıtratlarında var

BirGün/ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sayısız tasarruf çağrılarından birini yapmasından üç gün sonra açıklanan harcama rakamları, israfı bir kez daha gözler önüne serdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı bütçe gerçekleşme rakamlarına göre, Şubat ayında 2021 yılında merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 1 trilyon 346 milyar 139 milyon TL ödenekten 96 milyar 409 milyon TL harcandı. Geçen yılın aynı ayına göre 3 milyar TL daha fazla harcama yapıldı. 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8,2 oranında artarak 210 milyar 172 milyon TL oldu.

AKP iktidarlarının israf kalemleri olarak sıralanan, “Müteahhitlik giderleri, araç ve bina alımları, kiralar, temsil harcamaları” gibi çok sayıda kalemde hem bir önceki yılın aynı ayına hem de 2021 Ocak ayına göre artışlar yaşandı. Mal ve hizmet alımları bir ayda 3 milyar TL’den 4.6 milyar TL’ye çıktı. Bu kalem altında yapılan harcamalardaki en büyük artış tüketime yönelik harcamalarda oldu. Ocak ayında 897 milyon TL harcama yapılırken bir ayda iki katına yakın artarak 1.7 milyar TL’lik tüketime yönelik mal ve malzeme alımı yapıldı. Kırtasiye alımı on kattan fazla artarak 649 bin TL’den 6.5 milyon TL’ye, su ve temizlik malzemesi alımları 29 milyon TL’den 46 milyon TL’ye, yiyecek ve içecek alımları 155 milyon’dan 380 milyon TL’ye, giyim ve kuşam alımları 56 milyon TL’den 133 milyon TL’ye çıktı.

GÜVENLİK HARCAMASI PATLADI

Güvenlik ve savunma amaçlı mal, malzeme ve hizmet alımlarına önceki ay 18 milyon TL harcanırken Şubat harcaması 120 milyon TL oldu. Silah, araç, gereç ve savaş teçhizatına 90 milyon TL’ye yakın harcama yapıldı, 801 bin liralık da mühimmat alındı.

AKP iktidarlarının yandaşları fonlama amaçlı kullandığı eleştirilerinin yöneltildiği hizmet alımları kaleminden yapılan harcama bir ayda 2.5 milyar TL oldu. Ocak ayında yapılan 1.7 milyar TL’lik harcama ile bu kalemden sadece iki ayda yapılan harcama miktarı 4 milyar TL’yi geçti.

Haberleşme giderleri 31 milyon TL’den 95 milyon TL’ye, kiralar da 35 milyon TL’den 86 milyon TL’ye fırladı.

İktidarın devletin mülkü olan yapıları terk ederek çoğunluğu kendisine yakın müteahhitlerden lüks binalar kiralayarak kamu kurumlarını taşıma alışkanlığının sonucu olarak bir ayda 27 milyon TL kira ödendi. Kiralar 10 milyon TL olan bir önceki ayın ödemelerinin yaklaşık üç katına çıktı. 23 milyon TL de taşıt kiralarına ödendi. Taşıt kiralarındaki bir aylık artış da dikkati çekti. Ocak ayında 13 milyonluk taşıt kirası ödenirken bir sonraki ay bu tutar 10 milyon TL daha arttı. Pandemi kısıtlamalarına karşın temsil, tanıtma, ağırlama, toplantı ve organizasyon giderleri de bir ayda 1.7 milyon TL’den 6.2 milyon TL’ye çıktı.

MÜTEAHHİTLİK HARCAMALARI

Müteahhitlere Şubat ayında yapılan ödemeler 225 milyon lira oldu. Bunun 198 milyonu hizmet binası, 12 milyonu da hizmet tesisi yapımını için ödendi. Bu harcama kalemi de 26 milyon TL olan Ocak harcamasına göre yaklaşık 10 katı arttı. Eğitim ve öğretim tesisi yapımı için ise 3 milyon TL müteahhitlik harcaması yapıldı.