TÜİK aralık ayı işsizlik verilerini yayımladı. Yıllık yüzde 13,7’lik işsizlik oranı ölçümlenen en yüksek değer olarak kayıtlara geçti. Bir rekor da ümitsizlerden geldi. İş bulma ümidi olmayan 838 bin kişi son 5 yılın en yüksek sayısına ulaştı

İşsizlikte çifte rekor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin işgücü göstergelerini yayımladı. Buna göre işsiz sayısı 4 milyon 394 bin olarak tahmin edilirken işsizlik oranı da yüzde 13,7 olarak gerçekleşti. Aralık verileriyle beraber yıllık işsizlik oranı da yüzde 13,7 oldu. Böylece 2019’da yıllık bazda ölçümlenen en yüksek işsizlik oranına ulaşılmış oldu. Önceki rekor küresel finans krizinin yaşandığı 2009 yılında yüzde 13,5 ile yaşanmıştı.

GENÇ İŞSİZLİK CAN YAKIYOR

İşsizlik ülkenin en önemli sorunu olmaya devam ederken özellikle genç ve kadınların işgücüne ilişkin göstergeleri ülkenin bir sosyal krizin içinde olduğunu da ortaya koyuyor. Aralık ayında genç işsizlik oranı yüzde 25 olurken genç kadınlardaki işsizlik oranı yüzde 30,7 olarak tahmin edildi.

İşsizlik sayısal verilerde artış kaydetse de uzun süreli işsizlik artık sosyolojinin konusu haline geldi. Verilere göre 1 milyon 148 bin kişi 1 yıldan uzun süredir iş arıyor ama bulamıyor. Bu süreçte umudunu kaybedenler ise iş aramaktan vazgeçiyor ve böylece işsiz sayısı azalıyor. Ancak ülkede çalışan sayısı ekonomik darboğazla beraber düşmeye devam ediyor. 2018’de kur şokunun yaşandığı eylül ayında 29,1 milyon yurttaş istihdamdayken 2019’un aralık ayında istihdam edilenlerin sayısı 27,6 milyona geriledi.

838 BİN KİŞİNİN ÜMİDİ KALMADI

Ülkedeki ekonomik bunalım çoğu genç olmak üzere tüm halkı ümitsizliğe sevk ediyor. Geçen yılın eylül ayında 491 bin kişi iş bulma ümidi olmadığı için iş aramıyordu. Ekonomi istihdam yaratamadıkça işsizler ordusuna bir de ümitsizler ordusu ekleniyor. Aralık ayı itibariyle tam 838 bin kişinin iş bulmaktan ümidini kaybettiği TÜİK verileriyle açığa çıktı. Sadece aralık ayında 123 bin kişi iş bulma ümidini kaybettiği için iş aramaktan vazgeçti.

İŞTE ÜMİTSİZLER ORDUSU!

İşsizlik ekonomik sorun olmaktan öteye geçerek artık sosyal bir sorun haline geldi. İş bulma ümidi olmadığı için iş aramayanlar 1 milyona dayandı. Çoğu genç olan bu kişiler aile içi dayanışma ağlarıyla hayatlarını sürdürüyor.

issizlikte-cifte-rekor-699341-1.