AVM önlerindeki kuyrukların uzaması ve içeriye alınacak kişi sayısında sınırlara uyulmaması üzerine İstanbul için yeni önlemler devreye girdi. İstanbul’da AVM’lere klima yasağı getirildi, AVM’leri denetlemek için ekip kuruldu. Karar İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından alındı

İstanbul'da AVM'ler için yeni önlemler

AVM önlerindeki kuyrukların uzaması ve içeriye alınacak kişi sayısında sınırlara uyulmaması üzerine İstanbul için özel önlemler devreye girdi.

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, önceki akşam Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir başkanlığında toplanarak İstanbul’daki AVM’lerde uyulması gereken kuralları karara bağladı.

Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre, yeni önlemler şöyle:

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNDE İÇ ORTAM HAVASI KULLANILMAYACAK

>> AVM’lerin havalandırma sistemlerinde kesinlikle iç ortam havası kullanılmayacak, havalandırma işlemi yüzde 100 dış ortam havasıyla sağlanacak.

>> AVM’lerin giriş kapılarındaki havalandırma perdeleri kesinlikle çalıştırılmayacak. Merkezi havalandırma sistemleri dışında klima sistemleri kullanılmayacak.

>> Personelin yemekleri kumanya şeklinde, tek kullanımlık malzemelerle dağıtılacak.

ASANSÖRLERE SADECE ÖZEL GEREKSİNİMİ OLANLAR BİNEBİLECEK

>> AVM’lerdeki lokanta ve restoranlar al götür/ve/veya paket servis hizmeti verebilecek. Yeme-içme katında sipariş vermek, almak için bekleyenler arasında 1 metre kuralı uygulanacak.

>> Asansörlere sadece özel gereksinimi olan bireyler binebilecek. Bunlar arasındaki mesafe de 1 metrenin altında olmayacak.

>> 1000 metrekarelik aktif müşteri kabul edebilecek bir AVM’ye aynı anda en fazla 100 müşteri alınabilecek. Her bir AVM’nin ve içindeki mağazaların aynı anda alabileceği müşteri sayısı tebliğ edilecek.

>> AVM’ye giriş-çıkışlarda müşterilerin karşılıklı temasını engellemek için tedbir alınacak, mümkün olduğunca tek yönden giriş, tek yönden çıkış yapılacak.

istanbul-da-avm-ler-icin-yeni-onlemler-731630-1.

HER İLÇEYE AYRI EKİP

>> AVM’lerin kurallara uyup uymadıklarını ise kaymakamlıklar denetleyecek. Bunun için her kaymakamlık bünyesinde halk sağlığı uzmanı ve makine mühendisinin bulunacağı 5 kişilik komisyon haftada en az bir kez denetleme yapacak. Tedbirlere uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği idari para cezası verilecek. Aykırılığın devamı durumunda Türk Ceza Kanunu yaptırımları devreye girecek.

CEZASI 3 BİN 150 LİRA

>> Yetkililer, bu kurallara uymayan kişilere verilecek cezanın 3 bin 150 liraya kadar çıkarken, AVM gibi iş yerleri için cezanın cirosu oranında olacağından büyük miktarlara ulaşacağını vurguladılar.

BİLİM KURULU ÜYESİ: AVM ÖNÜNDEKİ KUYRUK AKIL ALIR GİBİ DEĞİL

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Prof. Dr. Ahmet Demircan, alışveriş merkezlerinin (AVM) önlerinde oluşan kuyruklara ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve "AVM önündeki kuyruk akıl alır gibi değil. Varsa bir ihtiyacımız, illa oradaysa bunu planlayıp, nokta atışı olarak o mağazaya girip, alıp çıkmaktır bunun doğru olanı" demişti.

Demircan, şöyle konuştmuştu:

Ne kadar az hareket olursa bu virüs enfekte edecek kişi bulamıyor. Evde kalırsak virüsün enfekte edeceği kişinin ne kadar az olduğunu sokağa çıkma yasağında da gördük. Bu tecrübeyle sabit oldu. Bazı yerler açılmışken buna amaçsızca yüklenmenin, gidip oraları dolaşmanın anlamı yok. AVM önündeki kuyruk akıl alır gibi değil. Varsa bir ihtiyacımız, illa oradaysa bunu planlayıp, nokta atışı olarak o mağazaya girip, alıp çıkmaktır bunun doğru olanı. Maskeyi lütfen indirmeyin, maskesiz çıkmayın. Açılan berberler olsun, AVM’ler olsun izin verilen yerlerde kurallara tam anlamıyla uyalım ki geri dönüş olmasın. Eğer vaka sayısında artış olursa belki tekrar kısıtlama gelme ihtimali de olabilir. Lütfen bu imkanları iyi kullanalım gereksizse evimizde oturalım. Hareketi mümkün oldukça azaltalım. Ne kadar hareket az ise virüsün yayılımı ve pozitif çıkan insan sayısı az olur.