TEZ-KOOP-İŞ Sendikası'nda örgütlü İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanlarının 8 Mayıs’ta başlattığı grev 39. gününde kazanımla sonuçlandı.

Kaynak: Haber Merkezi
İstanbul Kalkınma Ajansı'nda grev, 39. gününde kazanımla sonuçlandı

HABER MERKEZİ

Türkiye genelinde 26 farklı bölgede bulunan, her biri özerk birimler olmakla beraber Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren kalkınma ajanslarından biri olan İstanbul Kalkınma Ajansı'nda (İSTKA) örgütlü bulunan TEZ-KOOP-İŞ Sendikası'nın 39 gün süren grevi kazanımla sonuçlandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye ekonomisinin kalbi olan İstanbul’un ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel olarak kalkınması için faaliyet yürütüyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesinde en büyük emeği veren İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları Türkiye’nin en yüksek bütçeli, prestijli projelerini yürütüyor. İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları yaptıkları çalışmalarla başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına, dolayısıyla ülkenin genel refah ve istikrarına önemli katkılar sağlıyor. 

TEZ-KOOP-İŞ Sendikasında örgütlü bulunan İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları, 2022 yılının Aralık ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin beşinci ayında, işveren sendikası YEREL-SEN’in İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları için büyük hak kayıpları yaratan teklifine karşı anayasal haklarını kullanarak 8 Mayıs tarihinde greve çıktı.

Grev kararı açıklamasında TEZ-KOOP-İŞ Sendikası, İSTKA bileşenleri arasında yer alan İstanbul Ticaret Odası’nın yaptırdığı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinde %92,97, İstanbul Planlama Ajansı’nın İstanbul yaşam maliyeti araştırmasında %86,14 oranında yıllık artış söz konusuyken işverenin ücret ve haklarda iyileştirme bir yana yeni kayıplar yaratan teklifini kesinlikle kabul etmeyeceklerini ifade etti. 

Renkli görüntülere sahne olan grevde İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları alışılmışın dışında bir grev deneyimi ortaya koydu. İşyerlerinin önünde güne sporla başlayan İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları direniş boyunca şarkılar söyleyerek, oyunlar oynayarak grev ve dayanışma ruhunu canlı tuttu.

39 gün boyunca grev kararının arkasında güçlü bir şekilde duran TEZ-KOOP-İŞ Sendikası’nda örgütlü İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları 15 Haziran’da toplu iş sözleşmesi masasından kazanımla kalktı.

İmzalanan toplu iş sözleşmesiyle İSTKA işçileri, birinci yıl birinci altı ayında %30 zam aldı. Yemek yardımı net 110 TL, yol yardımı 1208 TL, konut yardımı 3500 TL, bölge yardımı 1500 TL oldu. Bununla birlikte işçiler birinci yıl için 50 günlük, ikinci yıl için 60 günlük ikramiye alacaklar. 

Ayrıca her kıdem yılında uzman personel için aylık 146 TL/net, destek personeli için aylık 110 TL/Net ve sürekli işçi için ise aylık 73 TL/net olarak kıdem zammı alınacak. İSTKA’da bayram yardımı net 715 TL’ye yükselirken güvenlik, şoför ve temizlik personeli için yıllık 2300 TL giyim yardımı ödenecek.

İSTKA grevini değerlendiren TEZ-KOOP-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, bu grevin uzun bir süre sonra bir kamu işyerinde yapılmış ilk grev olduğunu ifade etti. Bozkurt, “Beyaz yakalı çalışanların ağırlıkta olduğu, niteliği ve prestiji yüksek çalışmalar yürüten bir kamu iş yerinde işçilerin 39 günlük grevin ardından toplu iş sözleşmesi masasından kazanımla kalkması çok önemli. Sendikamız TEZ-KOOP-İŞ önderliğinde elde edilen bu kazanım tüm kalkınma ajansları başta olmak üzere işkolumuzdaki tüm işyerleri için örnek teşkil edecek” açıklamasında bulundu.