Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla çıkması başta Reuters olmak üzere Batı basınının manşetlerinde yer aldı. Avrupa Konseyi de kararı “İçler acısı, kahredici bir haber” olarak değerlendirdi.

İstanbul Sözleşmesi kararı Batı basınında: Kahredici haber

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile çekilmesi dünya basınında geniş yer buldu. Batı basını haberlerinde İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'ın metnini kullandı, “Sabit fikirlilerin AKP içindeki etkisini gösteriyor” görüşüne yer verildi.

Reuters haberi abonelerine, “Türkiye'nin Erdoğan'ı, kadına karşı şiddetle ilgili Avrupa anlaşmasından çekildi” başlığıyla duyurdu. Haberde anlaşmanın kadına yönelik şiddeti önlemeyi, yargılanmasını sağlamayı ve durdurmayı hedeflediği ifade edilirken, Türkiye'de kadın cinayetlerinin geçen yıl içinde artış gösterdiği de vurgulandı. Ajans, Ankara'nın anlaşmadan neden çekildiğine dair bir gerekçe sunmadığını ancak daha önce AKP'nin “kadına karşı şiddeti durdurmak için anlaşmadan çekilebileceğini” belirttiğini aktardı. Reuters, Türkiye'deki birçok muhafazakarın sözleşmedeki “cinsiyet eşitliği tanımına karşı olduğunu” ifade etti.

Ajans, Türkiye'nin kadına karşı şiddet konusunda resmi istatistik yayımlamadığını da abonelerine bildirdi ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkedeki kadınların yüzde 38'inin erkek şiddetine maruz kaldığını aktardı. DSÖ'ye göre bu oran Avrupa'da yüzde 25. ABD merkezli Bloomberg de konuyla ilgili haberinde daha önce birçok kez ülke genelinde protestocuların İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve yasalarla güçlendirilmesi için sokağa çıktığını yazdı.

Der Spiegel: “Türkiye’de kadın cinayetleri artıyor. Her şey kadınlar için daha da kötüye giderken Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı. Bu kadınlar için her şeyin daha da kötüye gideceğinin işareti. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre 2015-2019 yılları arasında kadın cinayetleri yüzde 60 arttı. Bu karar Türkiye’yi Avrupa değerlerinden daha da uzaklaştıracak.

Ouest-France: Türkiye kadına yönelik şiddeti cezalandıran İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. 2023 seçimlerine hazırlanan iktidar dini grup ve cemaatlerin de baskısıyla anlaşmanın “Türk ailesinin yapısına” zarar verdiğini ileri sürerek çekilme kararı verdi. Erdoğan yönetimi uzun bir süredir sözleşmeden çekilmeyi tartışıyordu. Kadınlar ve muhalefet ise sözleşmeden çekilmemesi için çağrılarda bulunuyordu.

Financial Times: “Çekilme kararı, uzun süren ekonomik kötü gidişat sebebiyle rahatsız olan seçmenlerini enerji doldurmayı hedefleyen Erdoğan'ın İslam köklü partisinde sabit fikirlilerin nasıl bir etki kazandığını gösteriyor.”

The Guardian: “Türkiye kadınları korumak için tasarlanan uluslararası anlaşmadan çekildi.” n Dış Haberler

***

Avrupa Konseyi: Acı bir karar

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını değerlendirdi. Yazılı açıklamada bulunan Buric bu adımı, “Türkiye’de, Avrupa’da ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye attığı için çok içler acısıdır” şeklinde değerlendirdi. Kararın büyük bir gerileme olduğunu ifade eden Buric, “Türkiye’nin kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurması kahredici bir haberdir” dedi. Avrupa Konseyi İletişim Direktörü Daniel Holtgen de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin kadınları korunmasıyla ilgili uluslararası sözleşmeden çekilmesi tahrip edici bir haber” dedi.