İstanbul'da 6 kişin öldüğü 99 kişinin yaralandığı İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında yargılanan 36 sanıktan Mahmud Haso, Hadice Alkurdia, Salih Carkes, Hadir Carkes, Yasir Al Korali ve suça sürüklenen çocuk A.E.’nin tutuklulukta kaldıkları süre gerekçesiyle tahliyesine karar verildi. Dosya mütalaa hazırlanmak üzere Cumhuriyet Savcısı’na gönderildi. 25 Eylül'de görülen davada yargılanan tutuklu sanıklardan 3 kişi daha tahliye edilmişti.

Kaynak: İHA
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında 6 tahliye daha
Fotoğraf: AA

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 tarihinde 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda bombalı saldırı davasında yargılanan 36 kişiden 6'sı daha tahliye edildi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında bombayı bırakan Ahlam Albashır'ın da bulunduğu 12 tutuklu sanık ve avukatları katılırken, bir kısım tutuklu sanıklar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşmada savunma yapan sanık Ferhat Habeş, Türkiye'de evlendikten sonra dükkan açtığını ve yaşadığı semtte kimseyle sorun yaşamadığını söyledi.

Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini anlatan Habeş, anne ve babasının Suriye'de yaşadığını ancak nerede olduklarını bilmediğini iddia etti.

Sanık Habeş, "Hasan beni aradı 'Onlar bizim akrabalarımız, komşularımız, 3 gün senin yanında kalsınlar. Bir şey olmaz 3 gün sonra Avrupa'ya gidecekler.' dedi. 15-20 gün evimde, 50-60 gün atölyede kaldılar" diye konuştu.

Duruşmada söz verilen diğer tutuklu sanıklar da tahliyelerini talep etti.

YURT DIŞI YASAĞI VERİLDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yasir Al Korali, Mahmud Haso, Hatice el-Kurdi, Salih Carkes, Hadir Carkes ve suça sürüklenen çocuk A.E'nin tutuklu kaldıkları süre ve suç vasfının değişme ihtimalini göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi.

Sanıklar hakkında yurt dışı çıkış yasağı koyan heyet, diğer tutuklu sanıkların ise bu hallerinin devamına hükmetti.

Dosyanın mütalaasını hazırlamak üzere cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar veren heyet duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Albashır’ın ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar, ‘tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme’ suçundan 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, 99 kişiye karşı ‘tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan bin 930 yıl 6 aydan 2 bin 970 yıla kadar ve ‘tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değişitirilmesi’ suçundan 12 yıldan 24 yıla kadar olmak üzere toplamda, 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi talep edildi.

İddianamede, aralarında Cemil Bayık’ın da bulunduğu diğer şüphelilerin ise 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 938 yıldan 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

25 Eylül'de görülen davasında yargılanan tutuklu sanıklardan 3 kişi daha tahliye edilmişti.