İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, NATO'ya üyelik talepleri hakkında "Finlandiya ile birlikte girmek bizim için çok önemliydi. Yasanın 1 Haziran'da yürürlüğe girecek son kısmı dışında Türkiye ile imzalanan muhtırada verilen tüm taahhütleri yerine getirdik. Bu nedenle Türk ve Macaristan parlamentolarının üyeliğimizi onaylamasını bekliyoruz" dedi.

İsveç: Taahhütleri yerine getirdik, Türk parlamentosundan onay bekliyoruz

İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın dün Roma'da ev sahipliği yaptığı Batı Balkanlar toplantısına Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olarak katılan İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Corriere della Sera gazetesine röportaj verdi.

Finlandiya'nın bugün NATO'ya resmen üye olacağı hatırlatılan Bakan Billström, "Finlandiya ile birlikte girmek bizim için çok önemliydi. Yasanın 1 Haziran'da yürürlüğe girecek son kısmı dışında Türkiye ile imzalanan muhtırada verilen tüm taahhütleri yerine getirdik. Bu nedenle Türk ve Macaristan parlamentolarının üyeliğimizi onaylamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Billström, gerektiğinde NATO'nun "doğu kanadını güçlendirmek" için askerlerini Baltık ülkelerine göndermeye hazır olduklarını belirtti.

Ukrayna'daki savaşın, "bu ülkenin toprak bütünlüğü için verilen bir savaş" olduğunu savunan İsveçli bakan, "Kırım, Ukrayna'nın bir parçası ve tabii ki Kiev’in kontrolü altına geri dönmelidir. Ukrayna ordusu gönderdiğimiz silahlar etkili şekilde kullanarak işgal altındaki toprakların büyük kısmını yeniden ele geçirdi" değerlendirmesinde bulundu.

(AA)