İtalya'da Milano ve Torino şehirlerinde Aralık 2019'a ait atık sularında koronavirüs tespit edildiği açıklandı. Yüksek Sağlık Enstitüsü'nün yaptığı çalışmada, virüsün ilk yerleşik vakanın görüldüğü 21 Şubat tarihinden çok daha önce var olduğunu ortaya koydu

İtalya'da aralık ayına ait atık su örneklerinde Covid-19 izine rastlandı

İtalya’da yapılan bir araştırmada, aralık ayında Milano ve Torino kentlerinden farklı dönemlerde alınan atık su numunelerinde Sars-Cov2 olarak da bilinen yeni tip koronavirüse (Covid-19) rastlandığı bildirildi.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Yüksek Sağlık Enstitüsü'nün (ISS) yaptığı bir çalışma, ülkede Kovid-19 virüsünün, ilk yerleşik vakanın görüldüğü 21 Şubat tarihinden çok daha önce var olduğunu ortaya koydu.

Söz konusu çalışma kapsamında, kuzeydeki Milano ve Torino kentlerinden Ekim 2019-Şubat 2020 döneminde 40 atık su numunesi alındı. İki farklı laboratuvarda, iki farklı yöntemle doğrulanan inceleme sonucunda 18 Aralık 2019’da Milano ve Torino'da Covid-19 varlığı teyit edildi. Aynı şekilde 29 Ocak 2020'de de Bolonya kentinde benzer bulgulara ulaşıldığı aktarıldı.

Covid-19 salgınının İtalya’daki merkez üslerinden olan Milano yakınlarındaki Bergamo kentinin Belediye Başkanı Giorgio Gori, geçen hafta Yabancı Basın Derneği üyelerine yaptığı açıklamada, virüsün ocak ayının ilk günlerinde, hatta aralıkta görülme ihtimalini dışlamadığını belirtmişti.

İLK VAKA 21 ŞUBAT'TA TESPİT EDİLMİŞTİ

İtalya'da ilk vaka 21 Şubat'ta tespit edilmişti. Bilinen ilk yerel Covid-19 vakası, Lombardiya bölgesindeki Codogno kasabasındaydı. Karantinaya alınan bölge 21 Şubat'ta "kırmızı bölge" ilan edildi. Mart ayı başında ise ülke genelinde karantina ilan edilmişti.

Avrupa'da Covid-19 salgınının başlangıçta merkez ülkesi olan İtalya’da virüs nedeniyle 21 Şubat’tan bugüne kadar 34 bin 514 kişi hayatını kaybetti.

"VİRÜS BİLİNENDEN DAHA ÖNCE YAYILMIŞ OLABİLİR"

Milano Üniversitesi'nde epidemiyoloji ve tıbbı istatistik profesörü olan Adriano Decarli, geçtiğimiz yılın son 3 ayında bildirilen grip ve zatürre vakalarının normalin üzerinde seyretmesi üzerine virüsün bilinenden daha önce Avrupa’da yayılmış olabileceğini söylemişti.

Decarli, geçen yılın Ekim ile Aralık ayları arasında Milano ve Lodi arasındaki bölgede zatürre ve grip teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısında ciddi artış olduğunu belirlediklerini ifade etmişti.