İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı Seçim Kanunu Teklifi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Seçime giderken Seçim Kanunu'nu değiştiren bütün siyasi iktidarların seçimi kaybettiğini belirten Tatlıoğlu, "Görülüyor ki bu ittifak sistemi tasfiye edilmek istenmektedir. Kendi oy oranlarını taban alarak bir baraj düzenlemesi yapıp ittifaklar sistemini tasfiye etme amacını taşımaktadır" yorumunu yaptı.

İYİ Parti'den 'Seçim Kanunu' yorumu: İttifak sistemi tasfiye edilmek isteniyor

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı Seçim Kanunu Teklifi'ne ilişkin "Seçime giderken Seçim Kanunu'nu değiştiren bütün siyasi iktidarlar seçimi kaybetmiştir. Bu değişikliğin neticesinde de akıbetin aynı olacağı kesindir" dedi.

İsmail Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında sağlık çalışanların Tıp Bayramı'nı kutladı.

Bütün çalışanların, haklarıyla ilgili ülke yöneticilerini eleştirebileceğine işaret eden Tatlıoğlu, "Ancak bu şikayetleri dile getirenlerin azar işitmeleri ve adeta kovulmaları devlet yönetimine ve vatandaşlığa uyan bir davranış tarzı değildir. Millet ev sahibi, iktidar emanetçidir. Mülkün sahibi millettir" diye konuştu.

AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı Seçim Kanunu Teklifi'ne değinen Tatlıoğlu, seçim kanunları açısından AKP döneminin siyaseten Meral Akşener öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtti.

İYİ Parti'nin Türk siyasi hayatına girmesiyle önce ittifaklar döneminin başladığını sonra da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirildiğini belirten Tatlıoğlu, Cumhur İttifakı'nın süreç içerisinde bu sistemi yasal bir zemine oturttuğunu kaydetti.

Türkiye'nin çok partili sisteme geçtiği 1946 yılından itibaren farklı seçim sistemlerini uyguladığına dikkati çeken Tatlıoğlu, şunları söyledi:

"Seçime giderken Seçim Kanunu'nu değiştiren bütün siyasi iktidarlar seçimi kaybetmiştir. Bu değişikliğin neticesinde de akıbetin aynı olacağı kesindir. 'Oyun başladıktan sonra kurallar değişmez' sözü Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a aittir. 2018'deki başkanlık sistemini düzenleyen seçim kanunu bizzat bu iki partinin düzenlemesidir. Şimdi görülüyor ki bu ittifak sistemi tasfiye edilmek istenmektedir. Kendi oy oranlarını taban alarak bir baraj düzenlemesi yapıp ittifaklar sistemini tasfiye etme amacını taşımaktadır. Belki birkaç ay sonra 'bu da olmaz, iktidar ve Tayyip Erdoğan'a verilmeyen oylar geçersizdir' teklifiyle gelseler şaşmamak gerekir."

Teklifteki muhtar seçimiyle ilgili düzenlemeye değinen Tatlıoğlu, "Bu kanun teklifinin arızaları çoktur. Adeta muhtarlar ikili sistemle seçilecek. Önce seçilecek, sonra muhtar kendisinin yeterli olduğunu ispat edecek, edemeyenler tasfiye edilecektir. Öyle bir dünya var mı? Kimin aday olup olmayacağı konusunda devlet olarak hukuki düzenlemeniz olur, aday olanlar kazanırsa o andan itibaren suç işlemedikleri sürece görevlerini yaparlar. Hukukun tasfiye edildiği bir düzen İYİ Parti'nin mevcudiyetinde olmayacaktır. Bu düzenlerin Türkiye'ye bir faydası olmayacaktır" diye konuştu.