İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği hakkındaki yaklaşımına ilişkin; “AKP iktidarının başka sahalarda yaptığı yanlışlıklar ve özellikle Türkiye’ye kaybettirdiği dış politika dengesini yeni araçlarla ve yeni tutarsızlıklarla çözmeye çalıştığı anlaşılmaktadır. İsveç konusunda neticelenen tutumları tıpkı Rahip Branson, Deniz Yücel faciası ve Cemal Kaşıkçı davasında olduğu gibi bir kıskaç siyasetinden ibarettir” açıklamasını yaptı.

İYİ Partili Zorlu AKP'nin İsveç tutumunu eleştirdi: Kıskaç siyasetinden ibarettir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek vereceğini belirterek; "Recep Tayyip Erdoğan ve Ulf Kristersson ile yaptığım toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü en kısa sürede TBMM'ye sevk ederek onaylanmasını sağlamayı kabul ettiğini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Bu, tüm NATO Müttefiklerini daha güçlü ve daha güvenli kılan tarihi bir adımdır" açıklamasını yapmıştı.

İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, Türkiye’nin NATO’daki temaslarına ilişkin açıklama yaptı. Zorlu, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 

“Öncelikle ifade etmek isteriz ki, NATO’nun genişleme sürecine saygı duymaktayız. Ancak İYİ Parti açısından Türkiye’nin onuru, saygınlığı ve çıkarları her şeyden önemlidir. İsveç’in, NATO’ya başvurduğu Mayıs 2022 ve ardından Madrid Zirvesi’nden bu yana maalesef ciddi bir yol katedilememiştir. Bunun en büyük sebebi de siyasi iktidarın daha önce yaptığı hataları başka yollarla telafi etme ve dış politikayı iç politikaya malzeme yapma stratejisidir.

“TÜRKİYE ONAY VERMEDİĞİ SÜRECE NATO’NUN YENİ ÜYE KABUL ETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Dün yapılan açıklamayı, Türkiye-NATO ilişkileri açısından ileriye doğru bir adım olarak değerlendirsek de açıklama metni büyük ölçüde temennilerden oluşan, yarınlar için bir garanti taşımayan, adeta bir geri adım atma metnidir. Oysa Türkiye onay vermediği sürece NATO’nun yeni üye kabul etmesi mümkün değildir. Haklı gerekçe ve çekincelerimizi kararlı, tutarlı ve iyi bir diplomasi ile uygulamak varken maalesef bir kez daha elimizdeki bu meşru imkân, siyasi iktidarın hatalı tutumuyla kaybedilmiş olacaktır. Buradan sormak istiyoruz; İsveç terör suçlularının iadesi konusunda bugüne kadar hangi adımları atmıştır? Türkiye’nin taleplerine hangi cevabı vermiştir?

“YASAL MEVZUATINDA BİR DÜZENLEME YAPMA İRADESİ YETKİLİ MAKAMLARCA AÇIKLANMIŞ MIDIR”

Eski Adalet Bakanı Bozdağ bir süre önce ‘FETÖ’cülerden, PKK’lılardan, diğer terör örgütü üyelerinden, terör suçları sebebiyle Türkiye’ye iadesini istediğimiz isimlerin iadesi konusunda tek bir karar bize gelmedi. Terör suçları dışında, herhangi bir suç işlediği iddiasıyla yargılanan bir kişiyi iade etmiş olması Türkiye’nin talebine olumlu yanıt verildiği anlamına gelmez’ demişti. Bugüne kadar resmi olarak kaç kişinin iadesi istenmiş ve olumlu cevap alınmıştır? İsveç’te milli değerlerimize yapılan bu saldırılara karşı yasal mevzuatında bir düzenleme yapma iradesi yetkili makamlarca açıklanmış mıdır?

“ZİRA GERİ KABUL ANLAŞMASI’NDA BİLE ALDIĞINIZ BU TAAHHÜDÜ ELDE EDEMEDİK VE ÜLKEMİZ BİR SIĞINMACI VE KAÇAK YABANCI CENNETİNE DÖNDÜ”

Bakınız dün yayınlanan bildiride İsveç’in ‘Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dâhil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği’ belirtilmiştir. Peki bu nasıl gerçekleşecektir ve İsveç’in AB’deki gücü ne kadardır? Avrupa Birliği ülkelerinin Suriyeli sığınmacılarla ilgili tavrı bellidir. Zira Geri Kabul Anlaşması’nda bile aldığınız bu taahhüdü elde edemedik ve ülkemiz bir sığınmacı ve kaçak yabancı cennetine döndü.

"ERDOĞAN, NEDEN SAYIN BİDEN’A BAŞTA SURİYE OLMAK ÜZERE ABD’NİN TERÖRE VERDİĞİ DESTEĞİ SORMAKTAN İMTİNA ETMEKTEDİR”

Konunun bir diğer yönü Türkiye’nin AB üyeliğine üye ülkelerin tümünün mutabakatı ve oy birliği ile karar verilecek olmasıdır. Böyle bir tablo karşısında ancak bir temenni ifadesiyle varılan bu açıklama metni aziz milletimiz adına düşündürücüdür. İsveç’in bu temennisinin Türkiye’nin kaygı ve talepleriyle örtüşen yanı nedir? ABD ile ilişkiler ise bambaşka bir boyuttadır. ABD Başkanı Biden’a İsveç’in terör örgütlerine olan desteğini soran Sayın Erdoğan, neden Sayın Biden’a başta Suriye olmak üzere ABD’nin teröre verdiği desteği sormaktan imtina etmektedir? Aynı soru Rusya için de geçerlidir.

“İSVEÇ KONUSUNDA NETİCELENEN TUTUMLARI KISKAÇ SİYASETİNDEN İBARETTİR”

Öte yandan şimdi de F-16’lar konusunda ABD Kongresi’nde ileri bir tarihte alınacağı ifade edilen olumlu bir karar yeni bir başarı öyküsü olarak sunulmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. AKP iktidarının başka sahalarda yaptığı yanlışlıklar ve özellikle Türkiye’ye kaybettirdiği dış politika dengesini yeni araçlarla ve yeni tutarsızlıklarla çözmeye çalıştığı anlaşılmaktadır. İsveç konusunda neticelenen tutumları tıpkı Rahip Branson, Deniz Yücel faciası ve Cemal Kaşıkçı davasında olduğu gibi bir kıskaç siyasetinden ibarettir.

Bununla birlikte F16’lar konusunun Türkiye açısından önemli olduğunun altını çizmek isteriz. Ancak F-35 konusu ve burada yaşanan kayıp, Suriye’nin kuzeyindeki durum ve diğer ambargolar ortada dururken bunlar sanki hiç olmamış gibi ikili ilişkilerin İsveç sosuna batırılması, açık söylüyorum Türk milleti ile alay etmektir.

Bu gelişmeler karşısında bir yandan da yanlış ekonomi politikaları ile ülkemizin ekonomik bağımsızlığını tehlikeye atan siyasi iktidarın bu konularda aldığı ani kararların Türk milleti tarafından titizlikle irdelenmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.

“SOMUT VE GERÇEKÇİ BİR ÇERÇEVEYE KAVUŞTURULMASI GEREKİR"

Bizim önerimiz, söz konusu katılım teklifinin TBMM’ye sevk edilmeden önce mutlaka yukarıda bahsettiğimiz kaygılarımızı giderecek somut ve gerçekçi bir çerçeveye kavuşturulması gerektiği yönündedir. Bu tespit ve çekincelerimiz doğrultusunda ilgili protokolün TBMM’ye gelmesinden önce milletimiz adına gerekli gördüğümüz bu hususlarda nasıl bir ilerleme kaydedildiğini dikkatle takip ederek değerlendirme yapacağımızı kamuoyumuza arz ederiz.”