İzmir barosu, açıklama yaparak Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasının Suudi Arabistan’a gönderilmesine ve Türkiye’de yargılamanın sonlandırılmasına tepki gösterdi.

İzmir Barosu: Kaşıkçı davasının devredilmesi egemenlik hakkı ihlalidir

BİRGÜN EGE

İzmir Barosu, Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasının Suudi Arabistan'a devredilerek, Türkiye'deki yargılamanın sona ermesine tepki gösterdi. Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada, yargının içine düşürüldüğü karanlıktan çıkması gerektiği belirtildi.

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye’de işlenen bir suç ile ilgili yargılama yetkisinin hangi saikle olursa olsun başka bir ülkeye devredilmesi egemenlik hakkının ihlalidir. TCK’nin 8. maddesinin açık hükmüne rağmen kamuoyunda Cemal Kaşıkçı cinayeti olarak bilinen davanın, dosyasının Suudi Arabistan’a gönderilmesi ve Türkiye’de yargılamanın sonlandırılması; yargının işleyemez hale geldiğinin yeni bir göstergesidir. İktidar, iç siyasette yargıyı toplumsal muhalefete karşı bir sopa olarak kullanırken dış siyasette de pazarlık unsuru haline getirmiştir" denildi.

Açıklamada şu ifadeler dile getirildi: "Yargının içine düşürüldüğü bu karanlık dönemden bir an önce kurtulması, ülkemizin ve halkımızın geleceği için elzemdir. Bu kurtuluş da yine yargı mensuplarının cesaretleri ile mümkündür. AİHM kararlarının uygulanmadığı, mahkeme kararlarının siyasi iktidar tarafından yazıldığı bu totaliter rejime karşı, hukuk devleti ve demokraside ısrar etmekten başka çaremizin olmadığını görmüş bulunmaktayız. Yargının kurucu unsurlarından olan bizler, hukuk devletinin yeniden inşası noktasında üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiriyoruz."