Dev Yapı İş Genel Başkanı Karabulut, İzmir’deki otel inşaatında yükseltme çalışmaları esnasında kırılan ve 6 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan vincin kapasitesinin 60 metre iken 120 metreye çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti.

İzmir’de devrilen vinç kapasitesinin üzerinde yükseltilmeye çalışılmış
Fotoğraf: İHA

İzmir'in Bornova ilçesi Kamil Tunca Caddesi'nde yapımı süren yaklaşık 32 katlı bir otel inşaatında kurulu vincin 19'uncu kat seviyesinde kırılmasıyla ilgili yeni bir gelişme ortaya çıktı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, vincin yükseltme kapasitesinin 60 metre iken 120 metreye yükseltilmeye çalışıldığını söyledi.

6 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili konuşan Karabulut, "Çoklu ihmaller zinciri var. Birincisi vinci kapasitesinin üzerinde yükseltiyorlar. Normalde 60 metreye kadar yükseltilebilecek bir vinç. Ancak 120 metreye kadar yükseltmeye çalışıyorlar. Yükseltme esnasında da vinç devriliyor. Dün devrilmeseydi de ilerde ciddi kazalar yaşanacağı çok belliydi” dedi.

Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’na konuşan Karabulut, işçilerin kaldığı konteynırlarında inşaat alanında olmasının standartlara uygun olmadığını belirterek, “İnşaat sahasının direk yanına yapılmış bir kamp alanından bahsediyoruz. Bugün vinç düştü ancak daha önce ufak tefek parçaların da düştüğünü öğrendik. Ciddi anlamda tehlike arz ediyor. Dört arkadaş konteynerlerdeki ezilme sonucu yaşamını yitirdi. Başlı başına bir usulsüzlük ve tehlike arz ediyor" diye konuştu.

Patronların, maliyetlerin artmasını işçiye fatura ettiğini söyleyen Karabulut, "Daha önce kamp alanının değiştirilmesine dönük işçi arkadaşların talebi olmuş. Patronların kar hırsı söz konusu. Bütün maliyetler arttı. Artan miktarı işçilerin ücretlerinden ve barınma, beslenme, iş güvenliği kalemlerinden kısıyorlar. Bu yaşanan durum bunun göstergesidir. Önlem alınsa, denetimler artırılsa, yasaya ve standartlara uygun işleyiş olsa bunların hiçbiri olmaz" ifadelerini kullandı.