İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin yankıları sürerken yılın ilk 82 gününde en az 82 kadının öldürüldüğü belirlendi. Kadınların eşitliğini ve yaşam hakkını güvenceye alan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla çıkılmasına yönelik protestolar ise ülkenin dört yanında sürüyor.

Kadınlar gerici iktidarı yıkacak

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararı ile bir gece yarısı feshedilmesine karşı kadınların isyanı sürüyor. Ankara, İstanbul Beşiktaş, Esenyalı, İzmir Seferihisar, Yalova başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Kadınlar, “Yasal güvencelerimize dokunsanız da biz kadınlar hayatlarımız ve şiddetsiz bir dünya için mücadelemize devam edeceğiz. Kadınlar olarak dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi. CHP’li kadın milletvekilleri ise Meclis’te basın açıklaması yaptı. HDP grup başkanvekilleri de sözleşmeden çekilmenin olası etkileri ve olumsuzluklarının araştırılması için Meclis’e önerge verdi.

3 GÜNDE 7 KADIN

Öte yandan 2021’in ilk 82 gününde 82; son üç günde ise farklı kentlerde yaşanan saldırılarda 7 kadın öldürüldü. Ayrıca bu saldırılarda 1 kadın öldürülmek istendi, 1 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

ÜÇÜNCÜ BAŞVURU

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı İstanbul ve Ankara Barosu’nun ardından İzmir Barosu da Danıştay’a başvuru yaptı.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurulduğu aktarıldı. Dava dilekçesinde Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin ihlal edildiğine dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Sözleşmesi’nin şiddeti çok yönlü olarak tanımlaması, ‘aile’ yerine ‘hane içi şiddeti’ tariflemesi; her türlü ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesi için tedbirler alınmasına dair somut görevlendirmeleri nedeniyle gerisine düşülmemesi gereken bir kazanımdır. ‘Kazanılmış hakların geriye götürülmezlik ilkesi’ bakımından değerlendirdiğimizde de usul olarak yok hükmünde olan bu işlem hukuka aykırıdır.” İzmir Barosu açıklamasında, Adli Yardım Servisi’ne 9 yılda 32 bin 870 kadının başvurduğunu, 5 bin 230 kadın için ise 6284 sayılı Yasa kapsamında koruma kararı alındığını belirtildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından yapılan açıklamada ise sözleşmenin feshinden vazgeçilmesi gerektiği aktarılarak “Doğuştan sahip olduğumuz haklarımız hiçbir gerekçe ile feshedilemez” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, şunlara dikkat çekildi: “Devlet kadına ve LGBTİ+’lara yönelik ihlallerin doğrudan sorumlusu olduğunu ilan etti. İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 Sayılı Kanun başta olmak üzere ilgili tüm yasaları kararlı ve etkin bir şekilde uygulayın.”