Türkiye'nin birçok kentinde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında erkek şiddeti, emek sömürüsü, eşitsizlik ve yaşadıkları sorunlara karşı sokaklarda, meydanlarda bir araya geldi. İşte il il 25 Kasım eylemleri...

Kaynak: Haber Merkezi
Kadınlar şiddete, sömürüye, eşitsizliğe ve cinayetlere karşı sokağa çıktı
Fotoğraf: Asena TUNCA/BirGün

HABER MERKEZİ

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında sokaklara, meydanlara, kampüslere ve her yerde alanlara çıktı.

Pek çok kentte meydanları dolduran kadınlar cinayetleri, cezasızlığı, sömürüyü, erkek şiddetini protesto etti.

Şiddetle Mücadele Günü’nde isyanlarını sokaklara taşıyan kadınlar, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere İzmir, Antalya, Diyarbakır, Manisa, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Urfa, Mardin, Bolu, Şırnak, Artvin ve birçok kentte eylem gerçekleştirdi.

İşte il il 25 Kasım eylemleri...

İSTANBUL

25 Kasım Kadın Platformu, Mecidiyeköy meydanında saat 16.00'da toplandı.

Kadınların toplanmasına engel olmaya çalışan polis, barikat kurarak yolu kapattı. Kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganı attı.

Kadınlar, Filistin halkına destek sloganları eşliğinde Cevahir AVM'nin önüne doğru yürüyüşe geçti. 

Fotoğraf: Asena TUNCA/BirGün

Polis, Mecidiyeköy'de Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camii'ne kadar uzanan Halaskargazi Caddesi'ni kapattı. Kadınlar, ıslık, alkış ve sloganlarla polisin engellemesini protesto etti.

25 Kasım Platformu, polis engeline ilişkin açıklama yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Tüm baskılara rağmen isyanımızla, coşkumuzla, mücadeleye olan inancımızla Mecidiyeköy'de buluştuk. Yürüyüşümüzü sonuna kadar götürmemizi engelleyenlere karşı tekrar haykırıyoruz; 25 Kasım yasaklanamaz, mücadelemiz engellenemez!" ifadelerine yer verildi.

Kadınlar, daha sonra sloganlar ve alkışlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.

Fotoğraf: Asena TUNCA/BirGün
Fotoğraf: @25KasimKadin
Fotoğraf: Asena TUNCA/BirGün

ANKARA

Ankara’da Kolej Meydanı'nda buluşma çağrısı yapan kadınlar, polis tarafından engelleniyor. Kadınlar polisin engellemesine rağmen bir araya gelerek yürümeye başladı.

Kolaj Meydanı'ndan Sakarya Caddesi'ne yürüyen kadınlar, burada basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Havva GÜMÜŞKAYA/BirGün
Fotoğraf: Havva GÜMÜŞKAYA/BirGün
Fotoğraf: Havva GÜMÜŞKAYA/BirGün

ŞIRNAK

Şırnak'ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapılmak istenen yürüyüşe polis saldırdı.

MA'da yer alan haber göre, polis, MA muhabiri Zeynep Durgut ve Ömer Akın ile JINNEWS muhabiri Rozerin Gültekin ve çok sayıda kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınanların İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldükleri öğrenildi.

Gözaltına alınan bazı kadınların isimler ise şöyle: HDP'li Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, HEDEP Şırnak İlçe Eşbaşkanı Elfesya Nas, aktivist Güler Tunç, DBP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Yaman, yerine kayyım atanan Şırnak Belediye Eşbaşkanı Songül Erden, HDP Şırnak İlçe Eşbaşkanı Evin Erden, HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter, Songül Küçük.

Fotoğraf: MA

DERSİM

Dersim'de bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım kapsamında Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Eylemde, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Kadına şiddet suçtur” ve "Gülistan Doku nerede?" sloganları atıldı.

Kadınlar, Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı Dersim Kadın Platformu üyesi Fatoş Taşkale okudu. Taşkale, AKP iktidarında kadınlara yönelik yaşanan sistematik saldırılara dikkat çekti. 

Fotoğraf: Twitter (X)

HOPA

Artvin'in Hopa ilçesinde bir araya gelen kadınlar, "Erkek şiddetine, gericiliğe, yoksulluğa, savaşa karşı sokaktayız" pankartı ile yürüyüş gerçekleştirdi.

Kadınlar ellerinde "AKP'den hesabı kadınlar soracak" ve "Şiddet, yoksulluk kaderimiz değil" yazılı dövizler taşıdı.  

GEBZE

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir araya gelen Gebze Kadın Platformu üyeleri, "Karanlığa karşı dayanışma var" yazılı pankartla yürüdü.

GİRESUN

Giresun'da bir araya gelen kadınlar, "Filistinli kadınlar yalnız değildir" ve "Savaşa, şiddete yoksulluğa karşı barışı hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz" yazılı pankartlar taşıyarak yürüyüş gerçekleştirdi.

Ayrıntılar geliyor...