5’incı ve 9’uncu sınıflar 2 Kasım’da yüz yüze eğitime başlayacak. Konuyu değerlendiren uzmanlar kamu okullarında yeteri kadar önlem alınmazsa çok ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti.

Kalabalık sınıflar sıkıntı yaratacak

Meral Danyıldız

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün 5'inci ve 9’uncu sınıfların da 2 Kasım’dan itibaren yüz yüze eğitime başlayacağını açıkladı. Fakat 4+4+4’ün ilk yılında 60 aylıkken okula başlayanların da bu yıl 9’uncu sınıfa başlaması nedeniyle sınıflar büyük kalabalıkla karşı karşıya kalacak.

Yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin okuduğu 9. sınıflar özel okullara bu yıl talebin de düşük olması nedeniyle devlet okullarında ortalama öğrenci sayısı yükselecek. Sınıf mevcutlarının ortalaması Anadolu liselerinde 40’a, fen ve sosyal bilimler liselerinde ise 34’e çıkabilecek. Bu koşullarda sosyal mesafenin nasıl korunacağı ise merak konusu.


DURUM NASIL OLACAK BİLMİYORUZ

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Diğer sınıflarda olduğu gibi sanırım haftada iki gün gidecekler. Dolayısıyla ikiye böleceklerdir. Şu anda liselerin mevcut sınıf yapısına uygun. Çünkü şu anda sadece eğitimde 12’nci sınıflar var. 9, 10 ve 11’inci sınıflar şu anda başlamış değil. Dolayısıyla mevcut durum liselere başlayacak 9’uncu sınıfların kalabalıklığını karşılayabilir. Tamamı açıldığında ise durum nasıl olacak bunu bilemiyoruz” dedi.

Açıklanan sayılar kadar vaka olsaydı şimdiye kadar eğitimin başlatılmış olacağını belirten Ünsal, açıklanmayan sayıların çok yüksek olduğundan dolayı okulların tedirgin şekilde başlatıldığını söyledi. Ünsal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim kurumlarının ve kamu okullarının da mesafe, hijyen ve maske konusunda; dezenfektan konusunda kurallı bir şekilde ilerleyeceği kanaatinde değilim. Bizi tedirgin eden de burası. Bu yaş grubundaki çocuklardan nasıl bir sorumluluk bekleyebilirsiniz? Bizde eğitimin hâlâ başlayamıyor olmasındaki sebeplerinden biri bu olabilir.”

GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR

TTB MK Üyesi İbrahim Akkurt ise okullar açılmadan alınması gereken öncelikli önlemleri sıralayarak olası tehlikelere dikkat çekti: “Eğitime karşı olamayız ama gerekli tedbir ve önlemler alınması gerekiyor. Fiziksel mesafeye uyumun sağlanması, gerekli hijyen işlemlerine uyumun sağlanması, dört saati geçmeyecek şekilde maske temininin sağlanması gibi öncelikli şeyler var. Bunlar temin edilebiliyorsa, sınıfların altyapısı uygun olabiliyorsa eğitim her türlü alanda başlayabilir. Önümüz kış dönemi ve bu dönemde grip sezonuna giriyoruz. Bu sezon girmeyle beraber Covid-19 mu hasta mı ayrımı fırtınaya sebebiyet verecektir. Aşıyla ilgili de Bakan’a yazı yazdık. Maalesef hiçbir yanıt gelmedi.”

Akkurt, “Okulların açılmasına hiç kimse karşı olamaz ama başından beri dedik ki; güvenilir ve doğru verilerimizle, hastalık görülme sıklığı yüzde 1’in altına inmişse, ölümler belli bir sayının altına düşünce elbette açılabilir. Ancak bir kısmını açtım, diğerini açtım, öbürünü açayım şekli doğru değil. Hastaneneler tıklım tıklım, acil servisler geçilmiyor, insanlar hastaneye yatırılmadığı için yatak doluluk oranımızı veriyorlar. İnsanlar perişan, bunların içine bir de gençleri paldır küldür almayı ben bir hekim olarak anlayamıyorum” dedi.