Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kameralara yansıyan kamuda torpil görüntülerine ilişkin açıklama yaptı. Torpil iddialarını reddeden Tunç, "Talepler gelebilir ama tek kriterimiz liyakattır" dedi. Yargıtay'ın, Gezi davası hükümlüsü TİP milletvekili Can Atalay dosyası ile ilgili AYM kararına ikinci kez uymamasını da değerlendiren Tunç, "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar dokunulmazlık dışındadır" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi
Kameraya yansıyan "torpil" görüntüleri: Adalet Bakanı Tunç'tan skandal savunma!
Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın kameralara yansıyan torpil yazışmalarını skandal ifadelerle savundu.

Herkesin kendilerine ulaşabileceğini, çeşitli taleplerde bulunabileceğini öne süren Tunç, "Referanslar olabilir, talepler olabilir ama değerlendirilirken liyakata bakılır. Tek meselemiz liyakattır" dedi. 

"ÇEŞİTLİ TALEPLER GELEBİLİR, KOMİSYONLAR İNCELER"

Milletvekilleri, bakan yardımcıları ve bakanlara çeşitli talepler gelebileceğini söyleyen Tunç, "Bunların değerlendirmesini yapacak olan komisyonlardır. Referansları, başka talepleri olabilir. Bu talepler değerlendirilirken, ilgili komisyonlar kişinin liyakatine bakar. Bizim tek kriterimiz liyakattir" şeklinde konuştu.

"Bu torpil mesajları değerlendirildiğinde, mesajlarıyla sizlere ulaşamayan kişilerde bir mağduriyet olmuyor mu?" sorusu üzerine, tek kriterlerinin liyakat olduğunu yineleyen Tunç, şunları ifade etti:

"Bize herkes ulaşabilir, mail atabilir, cep telefonlarına mesaj atabilir. Dolayısıyla bu anlamda tüm bu talepleri değerlendirecek olan ilgili komisyonlardır. Kanunen bizim Bakanlığımızda kurulmuş olan komisyonlar var. Çok çeşitli sınavlardan, kademelerden geçerler, ÖSYM'nin yaptığı sınavları verirler. Sonrasında da liyakati esas alan bizim kriterimiz vardır. Biz bu kriterden şaşmayız. O nedenle o 'torpil' iddiaları vesaire, bunları tamamen reddediyoruz. Talepleri alırız. Onu değerlendirmek elbette ki komisyonun, özellikle kriterlere uymuyorsa o talepler elbette ki devre dışı kalır."

YARGITAY'IN CAN ATALAY KARARI

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay ile ilgili ikinci ihlal kararına da uyulmaması kararını da değerlendiren Tunç, "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar dokunulmazlık dışındadır. Kesinleşmiş bir hüküm söz konusu ve bu kesinleşmiş hüküm de şu an TBMM'de. Hep beraber önümüzdeki süreci göreceğiz" diye konuştu. 

Tunç, şunları söyledi: 

"Anayasa Mahkemesinin kararından sonra Yargıtay'ın vermiş olduğu bir karar söz konusu oldu. Yargıtay bu konuda Anayasa'nın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83'üncü maddesi ve 14'üncü maddesinin Anayasa Mahkemesi kararıyla uygulanamaz hale getirildiği yönünde bir karar verdi. 83'üncü maddede; seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla anayasal düzene ilişkin suçlar dokunulmazlık kapsamı dışında. Burada Yargıtay'ımızın görüşü bu. Anayasa Mahkeme'miz ise dokunulmazlıktan yararlanabileceği yönünde bir görüş belirterek, orada iki yüksek mahkememiz arasında bir görüş farkı ortaya çıktı. Dolayısıyla son verilen karar Yargıtay'ın vermiş olduğu karar. Yargıtay'ın kararı da gerekçesini okuduğunuz zaman hep beraber görmek mümkün. Bundan sonraki süreçte ilgililer başvuru yapar yapmaz, onlar onların bileceği iş. Tabii ki Yargıtay'ın vermiş olduğu ilk derece İstinaf ve Yargıtay ilgili daireleri, itiraz sonrası başka dairenin de vermiş olduğu kesinleşmiş bir hüküm söz konusu. Bu kesin hüküm de şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisinde. Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminde. Meclis kendi gündemine hakim ve hep beraber önümüzdeki süreci göreceğiz."