Rap müzisyeni Kamufle, husumet yaşadığı kimse olmadığı için diss şarkı yapmadığını, gerektiğinde yapabileceğini belirterek ekliyor: “Bizim camiamız kanlı bıçaklı da olsa yeri geldiğinde birlik olmayı bilir”

Kanlı bıçaklı olsak da birlik olmayı biliriz

IŞIL ÇALIŞKAN

Türkçe rap müziğin üretken isimlerinden Kamufle, üçüncü stüdyo albümü 19 T’yi 3’er şarkılık partlar şeklinde dinleyiciye sunmaya devam ediyor. Vitesi kademe kademe yükselten Kamufle, ‘19T Part 2’de daha agresif soundlarla ‘19T’ seferinin seyrini değiştiriyor. Adını Kamufle’nin uzun zamandır yaşadığı Türkiş Blokları ile Kadıköy hattı arasında seyreden 19T otobüs hattından alan albümün ikinci bölümünde müzisyene Ezhel ve Anıl Piyancı eşlik ediyor. Altyapılarda ise Da Poet imzası var. 4 part’tan oluşan albümün üçüncüsü ‘19 T Part 3’ ise bu cuma raflardaki yerini alacak. Kamufle ile “son kullanma tarihi olmayan bir albüm” diye anlattığı 19 T’yi ve müzik serüvenini konuştuk.

►Müziğin müzik olduğunu ilk nasıl ve ne zaman fark ettiniz?

Çocuk yaşlarımda Muazzez Ersoy'un Nostalji albüm serilerini dinlediğimde müziğin müzik olduğunu anlamıştım. Rap müzikle ise ilk defa 7 yaşımda tanıştım. İlk aldığım albüm ‘Nefret – Anahtar’ albümüydü.

►Söyleşilerinizde utangaç bir çocukluk geçirdiğinizi söylüyorsunuz. Sizin için rap müzik hayatla kurduğunuz bir iletişim biçimi miydi?

Aynen çocukken utangaçtım. İnsanlarla diyalog kurmakta güçlük çekerdim. Rap yapmaya başladığımda kendimi en iyi ifade edebilme biçiminin bu olduğunu keşfettim. Bir de basketbol oynadığım zamanlar böyle hissediyordum. Kesinlikle rap hayatla kurduğum bir iletişim şekli.

►Sizin için kelimelerin şarkıya dönüşme süreci nasıl gerçekleşiyor?

Hissiyat ve yaşanmışlıklar kendi kafamda kurguladığım ve fonetikleştirdiğim kafiyelerle bütünleşip o hisse uygun bir soundla birleştiğinde Kamufle şarkısı oluyor.

SON KULLANMA TARİHİ OLMAYAN BİR ALBÜM

►Dinleyiciye 19T ile nasıl bir yolculuk vaat ediyorsunuz?

19T albümü 12 farklı rap sound’unun 5 yıllık lirikal birikimle hikâyeleştirildiği bir Kamufle albümüdür. Alt yapılarını ‘Da Poet’ yaptı. Dinleyen mutlaka kendisine uygun bir şarkı bulacaktır. Son kullanma tarihi olmayan bir albümdür. Şifa niyetinle dinleyiniz efendim.

►Albümüzde size eşlik eden çok kıymetli müzisyenler var. Üstelik hepsi rap müzisyeni değil. İsimleri neye göre belirlediniz?

Çalıştığım bütün dostlarım birebir diyalog kurduğum ve bir yaşanmışlık paylaştığım insanlardır. Hepsi çok kıymetli ve işinin ehli insanlardır.

►İstediğiniz soundu aktarabildiniz mi 19T ile?

Altına imzamı atarım! Da Poet ve Buğra Kunt sayesinde istediğim sound’a ulaştığıma inanıyorum.

ALBÜM DİNLEME ALIŞKANLIĞIMIZ KALMADI

►Albümü bölüm bölüm yayımlamanızın sebebi dinleyicinin şarkıları sindirmesini sağlamak mı?

Artık albüm dinleme alışkanlığı kalmadı. 12 şarkı içerisinde video çektiğim şarkı ön planda olacak ve güzel bir reaksiyon alabileceğim diğer şarkılar ekarte olacak. Böyle bir şey olsun istemedik. Günümüz dijital müzik sektöründe böyle bir sistemin geçerli olacağını düşündük. Şu an akıyor…

►Siz alışılanın aksine rap müzikteki diss kültürüne ayak uydurmuyorsunuz. Neden? Dönem birlik olma zamanı mı?

Husumet yaşadığım bir kimse olmadığı için diss şarkı yapmıyorum. Olursa ve gerekirse ben de yapabilirim. Kavga etmek yerine sözlerimiz savaşıyor. Birlik olmanın diss ile bir alakası yok. Bizim camiamız kanlı bıçaklı da olsa yeri geldiğinde birlik olmayı bilir.

►Rap müzik Türkiye’de altın çağını yaşıyor. Bunun ardında yatan sebep nedir sizce?

Sosyal medyada söz sahibi olan fenomenler, blogerlar, influencer rap müzik dinleyicisi. Ki biz de sosyal medya var olduğundan 2005-2006 yıllarından beri kendimizi internet dünyasında tanıttık. Rap, şu anki sosyal medya dünyasına en uygun müzik. Bir diğer sebebi ise bizi çocuk yaştan beri dinleyen bütün gençler ve yaşıtlarımızın büyümüş olması.

►Koronavirüsle mücadelede günleriniz nasıl geçiyor?

Sürekli evde yeni şarkılar yapıyorum. Arkadaşlarımla sosyal medyadan diyalog kurup düetler yapıyorum. Plaklardan ya da Youtube üzerinden sample çekip beat yapıyorum. Instagram’da ‘Kamuf Spotu’ adı altında canlı yayınlar yapıyorum. Çamaşır, bulaşık akıyor zaman!

SANAT, VİRÜSTEN SONRA BÜYÜK BİR SERÜVENE ATILACAK

►Sizce müziğin virüse etkileri nasıl sonuçlanacak?

Çok fena albümler çıkacak diye düşünüyorum. Şu an herkes deli gibi üretiyor. Sadece müzik değil sanatın her dalı virüsten sonra büyük bir serüvene atılacak bence.