Karkamış’ta sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı saldırının boyutlarını, öğretmenlerin erken müdahalesinin azalttığı öğrenildi. Saldırıdan bir gün önce ilçe yakınlarına düşen havanların ardından “Sınır hattı boşaltılamaz mıydı?” sorusu gündeme gelirken Karkamış Belediye Başkanı Doğan, nüfusun önemli bir bölümünün saldırı sonrası ilçeden ayrıldığını anlattı.

Karkamış dehşeti yaşıyor

Hüseyin ŞİMŞEK

Antep’in Karkamış ilçesinde üç okul ve altı evin hasar aldığı saldırının ardından vatandaşların önemli bir bölümü ilçeyi terk ederek civar ilçe ve kent merkezindeki yakınlarına sığındı. Okulların bir hafta tatil edildiği ilçede kalan insanların büyük bir tedirginlik altında yaşamlarını sürdürdükleri kaydedildi.

Karkamış’ın karşı tarafında bulunan ve gözle görülebilen Suriye’nin Halep iline bağlı Cerablus ilçesinin IŞİD’in eline geçmesinin ardından ilçede yaşanan, 2016’da Fırat Kalkanı Harekatı’na kadar son bulmayan gerginlik yeniden ilçeye hakim oldu. Çok uzun süre evlerinden bile çıkamadan ilçe sınırları içerisine hapsolan vatandaşlar, doğrudan sivillerin hedef alındığı saldırının ardından 2016 öncesindeki dehşeti yaşamaya başladı.

IŞİD döneminde mezarlıklara bile gidemediklerini, ölülerini ziyaret etmek isteyenlerin hedef alındığı saldırılarla karşılaştıklarını anlatan Karkamış sakini Bülent P. son yaşananlar hakkında BirGün’e konuştu.

Üç okul ve altı evin hedef alındığı son saldırıdan bir gün önce de havanlı saldırıya maruz kaldıklarını ancak havan mermilerinin boş arazilere düştüğünü anlatan Bülent P. “Bir gün önceki saldırıdan sonra ilçenin sınıra yakın binaları boşaltılabilir miydi, ben bunu soruyorum. Faciadan daha az hasarla ayrılamaz mıydık? En azından hemen sınır tarafından bulunan binalarda oturan 100-150 kişiyi tahliye edip okulları tatil edebilirlerdi ama ne koşulda olursa olsun merkeze bir saldırı olacağını düşünmezdik. Sanırım yetkililer de bu kadarını düşünemedi” dedi.

Bölge sakinlerinin uzun süre kendilerine gelemediğini anlatan Bülent P. “Bu kadar insanı bir daha zor toparlarız. Neredeyse herkesin psikolojik sorunları oldu. Evimizde otururken bile her an bir saldırının hedefi olabiliriz. Bununla yaşamak çok zor. IŞİD varken ne yaşıyorsak şimdi de aynısını yaşıyoruz” dedi.

İLK KEZ BÖYLE BİR SALDIRI YAŞANIYOR

Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan ise “Daha önce birçok kez hedef alınan bir ilçeydik ama hiçbir saldırı sivil yerleşim alanına yapılmamıştı. İlçe merkezi ilk kez doğrudan hedef alındı” dedi. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın yeğeninin cenaze töreninin ardından BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, herkesin tedirgin ve şaşkın olduğunu kaydetti. Karkamış ilçe merkezinde toplam 3 bin vatandaşın yaşadığını anlatan Doğan, “Bu saldırı beklenmedik bir durum. Vatandaşlarımız buna hazır değillerdi. Patlamalardan sonra yakını olanlar hemen ilçe dışına çıktılar. Kalabilecek yeri olanlar, ilçeyi güvenli görmeyenler ayrıldılar. İlçe merkezinde ise vatandaşlarımızı günlük yaşama adapte etmeye çalışıyoruz. Esnaf arkadaşlarımız tedirgin de olsalar dükkanlarını açtı. Bu yaşananların son olmasını temenni ediyoruz” dedi. Başkan Doğan, herkesin en çok endişe duymasına neden olan konunun ise üç okulun birden hedef alınması olduğunu ifade etti.

TESADÜF OLAMAZ

Saldırının ardından bölgede incelemelerde bulunan CHP Milletvekilleri de BirGün’e yaşananları değerlendirdi. Saldırı hedeflerinin tesadüf olamayacağını vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Karkamış’ta yaptığımız incelemelerde, doğrudan sivillerin hedef alındığı gibi bir izlenimimiz var. Çünkü üç tane okula isabet etmesinin tesadüf olamayacağını düşünüyoruz. Yine altı ev birden isabet almış. ‘Atalım da nereye giderse gitsin’den çok doğrudan bir hedefleme söz konusu gibi. Bölgedeki gerilim sürüyor. Resmi olarak Karkamış bölgesi henüz boşaltılmadı. Bunun olumsuz sonuçları olmamalı. İktidar mutlaka bunu hesaba katmalıdır. Bölge huzursuz. İnsanlar sıkıntılı. Ruh hallerinin çok da iyi olmadığını gözlemleyebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLERİN ERKEN MÜDAHALESİ

CHP Antep Milletvekili İrfan Kaplan ise saldırıların yaşandığı bölgede yaptıkları incelemeyi anlattı. Kaplan, “Havanların düştüğü yerleri gezdik. İki ayrı bölgeden atıldıkları söyleniyor. Okulların bile hedef alınmış olması son derece üzüntü verici bir durum. Okullardaki öğrenciler, öğretmenlerin erken müdahaleleriyle kurtulmuşlar. İlk sesler geldikten sonra henüz hedef alınmayan okullarda öğretmenlerin, öğrencileri sığınaklara indirdiklerini öğrendik. Bu durum, felaketin boyutlarını azalttı” diye konuştu.