Karşıyaka Belediyesi, Genel-İş Sendikası’nın iş bırakma eylemleri sonrası Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin hakkında suç duyurusunda bulundu. Gümüştekin, “Anayasal ve demokratik hakkı olan iş durdurma eylemi ile üretimden gelen gücünü kullanan, sendika ve sendika üyesi işçilere karşı alınan bu tavrı doğru bulmuyoruz, haklı davamızı sürdüreceğiz” dedi

Karşıyaka Belediyesi’nden sendika yöneticisi hakkında suç duyurusu

BİRGÜN EGE 

Karşıyaka Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamında geriye dönük alacaklarının ödenmemesi üzerine zaman zaman kısa süreli iş bırakma eylemi yapan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçiler, yargı süreciyle karşı karşıya kaldı.

Karşıyaka Belediyesi, iş bırakma eylemlerinden dolayı DİSK Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna tepki göstermek için DİSK Ege Bölge Temsilciliği basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, bir yılı aşkın süredir Karşıyaka Belediyesi ile maaş ve TİS kapsamında alacak krizi yaşadıklarını dile getirdi.

"ÜYELERİMİZ ÇIKMAZA SOKULDU"

Gümüştekin, “Bu durumu defalarca yaptığımız basın açıklamalarıyla, iş bırakma eylemleriyle, basına verdiğimiz demeçlerle ve dağıttığımız bildirilerle kamuoyuyla paylaştık. Karşıyaka Belediyesinde Kent A.Ş ve Personel A.Ş olarak iki şirket bulunmaktadır. Geçen sene Haziran ve temmuz aylarında yapmış olduğumuz Toplu İş Sözleşmelerinden sonra meydana gelen Toplu İş Sözleşmesi alacakları 1 yıl geçmesine rağmen halen ödenmemiştir. Ayrıca, Kent A.Ş’ de ki üyelerimizin 2021 yılından kalan ve halen alamadıkları ikramiyeleri bulunmaktadır. Geriye dönük alacaklarımızın ödenmemesine bir de maaşların 2-3-5 hatta 8 taksitle ödenmesi ya da geç ödenmesi üyelerimizi çıkmaza sokmuştur” dedi. 

Gümüştekin, eylemlerini sürdüreceklerini söyleyerek, “Kent A.Ş’de 2021yılından kalan iki tane ikramiye var. Kent A.Ş’de TİS’ten kaynaklı 1 adet geriye dönük alacak var. Personel A.Ş’de TİS’ten kaynaklı  bir adet geriye dönük alacak var. Kent A.Ş’nin henüz maaşı yatmadı. AKP iktidarına ve ülkede ki tüm hukuksuzluğa karşı, işçilerin haklarını ve menfaatlerini korumak, ekonomik krizle boğuşan işçilerin sesini duyurmak, Anayasal ve demokratik hakkı olan iş durdurma eylemi ile  üretimden gelen gücünü kullanan, sendika ve sendika üyesi işçilere karşı alınan bu tavrı doğru bulmuyor, haklı davamızı sürdüreceğimizi buradan beyan ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

"ÖNCE KENDİLERİ DEMOKRAT OLACAKLAR"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise “İşçilerin, sendikaların en demokratik hakkı olan grev, iş bırakma gibi bir eyleme dahi tahammül edemeyen belediye başkanlarımız var. Kendilerini demokrat olarak ilan edenler, demokrasi havariliği yapanlar, şube başkanımız hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Demokrasi havariliğinden bahsedenler, aslında demokrasiyi içine sindiremeyen tiplerdir. Kendilerini demokrat ilan edip kendilerine yapılan bir eylemi suç unsuru olarak görüyorlarsa, televizyonlara çıkıp İstanbul Sözleşmesi’nden bahsetmeyecekler, işçi direnişlerinde kolluk kuvvetlerinin müdahalesi için ‘faşizan bir saldırı’ demeyecekler. Önce kendileri demokrat olacaklar, sonra demokrasi havariliği yapacaklar. Bu yapılan suç duyurusunu kendilerine kara bir leke olarak iade ediyoruz. Her televizyon programına çıktığında, ‘Bunun arkasında bir şeyler var, bizimle uğraşıyorlar’ hikâyesi var. Bugün memur sendikasıyla da işçi sendikasıyla da aynı hikâye yaşanıyor. Oysa eylem, işçi sınıfının en demokratik hakkıdır. Bunlara karşı durarak, bunları yok sayarak eylem yapmayı baskı altına aldığınızda AKP iktidarının istediği sessiz, biat etmiş toplumu oluşturuyorsunuz. Her gün AKP’nin yargısına laf ederken kendinize yapılan bir eylemde AKP yargısına sığınıyorsanız biz sizin demokratlığınızı tartışırız.”