Kartal tatsız ama kayıpsız

Vodafone Park’taki mücadeleye Mustafa Reşit Akçay Lobyanidze’yi yedek soyundurdu. Sonucunda Ankaragücü’nün ilk onbirinde topla süratli bir eksik oyuncusu olsa da, forvet hattının tamamı gene atlet oyunculardan kuruluydu. Beşiktaş savunmasının defans yapma mahareti yüksek tek mensubu Gökhan’ın yokluğu bu bakımdan kritik olabilirdi.

Konuk takımın süratli hücumcularından istifade etmesini engelmmenin bir yolu onlara atılacak paslara uygun ortamın oluşmasına müsade etmemekti. Sergen Yalçın döneminde üçüncü bölge top kazanımlarında artış gözlemlediğimiz Beşiktaş bu stratejiyi ilk dakikalarda Boyd ile iki kez uyguladı ve sonuç aldı. Üçüncü uygulamayı ise hareket etmekten çok uzay-zamanı manipüle eden Atiba 6. dakikada rakip 18’de yapınca, Faty müdahalesinde geç kalıp Burak’ın gole çevirdiği penaltıya neden oldu.

Ankaragücü maçın başında oynadığı iki uzun top ile ağırlıklı olarak Caner’in bölgesine hücum edeceğini belli etti. İlk 45 boyunca bu oyuncunun ıskaladığı savunma aksiyonları ve hatalı pasları Beşiktaş’ın başını ağrıtan başlıca faktördü. 30. dakikada Gerson’un Michalak’tan devraldığı sağ kanat Ankaragücü’nün ceza sahası girişlerinin çoğunun çıkış bölgesiydi. Yine bu kanattan gelişen ve Lens’in 40. dakikada sarı kartlık bir faul ile kesmesi gereken hücum, Gaziantep karşılaşmasının 27. dakikasında Güray’ın autla bitirdiği pozisyonu çok andırıyordu. Öne geçtikten sonra takımı şut üstünlüğünü rakibe veren ve dikine pas yapmakta zorlanan Sergen hoca için bu durum bir kırmızı bayrak kaldırmış olmalıydı.

Ataklarda hızlı kanat değiştirememek Gaziantep maçındaki gibi bu maçta da Beşiktaş’ın önemli zaaflarından biriydi. N’Koudou ikinci devreye soldan sağa böyle bir pas denemesiyle başladı; 48’de ikincisini atacağı yere Boyd veya Lens’ten koşu gelmemişti. 54’te bu pasın ilk başarılı uygulaması gerçekleşti ve merkezden bir Elneny şutu çıktı. Ankaragücü’nün giderek daha çok geniş alan bulduğu oyuna Sergen Yalçın’ın ilk müdahalesi Boateng-Diaby değişikliği ile Boyd’u merkeze almak oldu. Hemen ardından Ağçay, topla buluşmakta çok güçlük çeken Sedat Ağçay’ın yerine Saba Lobjanidze’yi dördüncü kontra tehdidi olarak sahaya sürdü.

Bu değişikliklerin ilk neticesi Boyd’un kovalayamadığı Faty’nin merkezden verkaca girip Karius ile karşı karşıya kalmasıydı. Yalçın, bunun üstüne hemen Boyd’u bu sefer sol kanada koydu ve yerine Ljajic’i aldı. Sırp oyuncunun benzer bir durumda yapabileceklerine dair bir Koita referansı da mevcuttu aslında; ama Ljiajc bu kez sol ayağıyla maçı 25 metreden koparan isim oldu.

Etkisiz oyuna rağmen alınan üç puan ve sarı kart sınırındakilerin cezalı duruma düşmemesi önemliydi. Sonlara doğru epey üstüne gelen rakibine karşı kalesini gole kapamayı yine başaramadığı gibi etkili kontraya çıkmakta da zorlanan Kara Kartal, Terim’in ekibinin bilhassa Onyekuru ile benzer durumlarda daha acımasız olacağını hesaba katmalı.