Kayıtdışı istihdam en yüksek seviyede

Hüseyin Şimşek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li Sibel Özdemir, Bakan Lütfi Elvan’a “kayıt dışı ekonomiyle mücadele için atılan adımları” sordu. Özdemir’e yazılı yanıt gönderen Elvan, “Eylem planları hazırlanmış ve olumlu neticeler alınmıştır” dedi.

CHP’li Özdemir’in “kayıt dışı ekonomiyle mücadele”ye ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Elvan, “Ülkemizde kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında başarılı adımlar atılmıştır. Sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik hedefler, hükümet programları, kalkınma planları, orta vadeli planlar, yıllık programlar ve mali planlarda yer alan öncelikli konulardan biri olmuş, mücadele stratejisi eylem planları hazırlanmış ve olumlu neticeler alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Kendisine gönderilen yanıta tepki gösteren CHP’li Özdemir, kayıt dışı ekonominin geldiği duruma ilişkin en net verinin, “kayıt dışı istihdam”dan anlaşılabileceğini kaydetti. Özdemir, BirGün’e yaptığı açıklamada, “TÜİK verilerine göre, kayıt dışı istihdamda son beş yılın en yüksek seviyesindeyiz. 2014’te yüzde 34,97 olan kayıtsız istihdam, dört yıl yüzde 33’lerde seyrettikten sonra geçen yıl yeniden yüzde 34 seviyesini aşmıştır. Geçen yıl sadece tarım sektöründe yüzde 86 kayıt dışı istihdam ortaya çıkmıştır” dedi.

ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Ulusal ve uluslararası kuruluşların Türkiye’nin kayıt dışı ekonomide standartların altında olduğu tespiti yapıldığını Özdemir, şunları söyledi:

“Türkiye, dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Çalışan mültecilerin çoğu sosyal güvenceleri olmadan kayıt dışı istihdam edilmektedir. AB Raporu’na göre, istihdam edilen yaklaşık bir milyon Suriyeli mültecinin yüzde 95’i kayıt dışı çalışmaktadır. Dolayısıyla iddia edildiği gibi bir başarıdan söz etmenin mümkün olmadığı ortadadır. Kayıt dışı ekonomimiz de zaten OECD ortalamasının üstündedir.”