Diyarbakır'da 2017 yılındaki Newroz kutlaması sırasında polis tarafından vurularak öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, vurulduğu yerde anıldı.

Kemal Kurkut vurulduğu yerde anıldı

Diyarbakır'da 2017 yılındaki Newroz kutlaması sırasında polis tarafından katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, vurulduğu Evrim Alataş Caddesi'nde karanfillerle anıldı.

Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz katıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre anmada kısa bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Newroz yeni yaşamın umut günüdür. Newroz yaşam coşkusunun canlandığı gündür ama 2017'den beri, her newrozda yüreğimizde acıyla yanan da bir ateş var. Bu ateşin adı Kemal Kurkut'tur. Kemal Kurkut, gencecik bir insanımız, yaşam coşkusuyla, yeni yaşam coşkusuyla newroz meydanına gelmişti. Göz göre göre, dünyanın gözü önünde, burada katledildi. Onu bir kez daha sevgi ile rahmet ile anıyoruz. Sadece katledilmekle kalınmadı. Acılan soruşturma ve davaların hepsi bir bir düştü ve beraat kararı verildi. Açıkça işlenen cinayet böylece yargı eliyle, devletin çeşitli organlarının katkısıyla aklandı" diye konuştu.

Konuşmanın ardından anmaya katılan siyasetçiler, Kurkut'un vurulduğu yere karanfil bırakarak Newroz alanına geçti.

NE OLMUŞTU?

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, Diyarbakır’da 2017'de katıldığı Newroz kutlaması sırasında polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın akabinde Diyarbakır Valiliği, öldürülen Kurkut’un “canlı bomba olduğu şüphesiyle” vurulduğunu açıklamıştı.

Olayın ertesi günü, KHK ile kapatılan dihaber’in vurulma anına dair servis ettiği fotoğraflar gerçeği açığa çıkarmış, Diyarbakır Valisi, Emniyet’in verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptığını ve bu nedenle “üzüntü duyduğunu” belirtmişti.

Fotoğrafların yayınlanması ardından Y. Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alınmıştı. İlerleyen süreçte O.M. savcılık tarafından, Kurkut’un ölümüne yol açan kurşunların kendi silahından çıktığı tespit edilen polis Y.Ş. ise tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği tarafından serbest bırakılmıştı.

Cinayeti fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e ise “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.