Google Play Store
App Store

Kemerköy'de imara açılan yeşil alandaki talanda bir karar da İSKİ'den geldi. Cevahir İnşaat'ın alana iş makinaları ve hafriyat kamyonlarını sokabilmek için Cendere üzerine yaptığı köprünün izinsiz ve ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. İSKİ köprünün yıkılması için 15 gün süre verdi.

Kemerköy'deki talanda bir hukuk skandalı daha: Cevahir kaçak köprü yaptı İSKİ "15 gün içinde yık" dedi

Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan talanında İSKİ'den de bir “durdurun” kararı geldi.

TOKİ’nin Kemerköy’deki taşeronlarından Cevahir İnşaat’ın, yeşil alana iş makinaları ve hafriyat kamyonlarını sokabilmek için Cendere üzerine yaptığı köprünün izinsiz ve ruhsatsız olduğunu belirleyen İSKİ, yıkılması için 15 gün süre verdi. Geçtiğimiz hafta da İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Kemerköy’deki inşaatların “silüet izni” olmadığı gerekçesiyle inşaatların durdurulması için Eyüpsultan Belediyesi’ne tebligat yapmış ancak belediye kararı uygulamamıştı.

Kemerköy’deki talan Ziraat Bankası’nın toplam 200 bin m2 yeşil alana 600 konut yapmak için TOKİ ile anlaşmasıyla başladı. Açılan 60’ın üstünde dava, 2 yürütmeyi durdurma kararı ve bölge halkının direnişine rağmen 31 Ekim sabahı 650 polis eşliğinde taşeron firmalar Cevahir ve Özyazıcı’nın iş makinaları çalışmaya başlamıştı.

Cevahir İnşaat site duvarlarını yıkarak kendine yol açarken İSKİ’ye ait alanda Cendere’nin kollarından biri olan Bağ Deresi üzerinde kaçak bir köprü inşa etmişti. Ancak, 2010//07 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetmeliği’ne göre dere yatakları kapatılamaz ve dere yataklarında gerçekleştirilecek her türlü yapılar, DSİ ve ilgili kuruluşlarca onaylı bir projeye dayanması gerekiyor.

TEBLİGATI ALMADILAR

İSKİ’nin başvurusu üzerine İBB Zabıta Müdürlüğü 19 Aralık günü kaçak köprünün 15 gün içinde yıkılarak dere yatağının eski haline getirilmesi için bir tebligat hazırladı. Ancak Cevahir İnşaat şirketinin yetkilileri yasal tebligatı almak istemeyince Göktürk Muhtarlığı’na teslim etti. Cevahir İnşaat bu süre içinde kaçak köprüyü yıkıp dere yatağını eski haline getirmezse İSKİ yıkacak ve masraflarını şirketten tahsil edip sorumluları hakkında dava açacak.

Kemerköy’deki talanda her gün yeni bir hukuk skandalı yaşandığını belirten Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi eş sözcüsü Gülseren Onanç, “Burada inanılmaz bir çevre tahribatı ve talan yaşanıyor. Cevahir İnşaat ilk gün site duvarlarını yıkarak kendilerine kaçak yol açmıştı ama kullanmadı, dere yatağına da kaçak köprü yaptı. Oysa bu dere şiddetli yağışlarda taşıyor, yatağını bozmak felakete zemin hazırlamaktır. Yağış mevsimindeyiz, rant hırsı tüm Göktürk’e sel baskını riski yaratıyor” dedi.

Onanç, 8 Aralık tarihinde de İBB İmar Müdürlüğü’nün, silüet izni olmaması nedeniyle inşaatları durdurması için Eyüpsultan Belediyesi’ne uyarı yazdığını ancak AKP’li belediyenin görevini yapmadığını anlatarak, İSKİ’nin de takipçisi olacaklarını söyledi.