Üniversitelerin ödenek üstü harcama tutarlarına göre sıralandığı listede 6,3 milyon TL ile ilk sırada yer alan Selçuk Üniversitesi’nin, yerleşkesindeki 20 bin 100 metrekarelik alanı PTT’ye tahsis ettiği açığa çıktı.

Kendi fakir ‘gönlü zengin’

Mustafa M. Bildircin

Üniversiteye tahsisli taşınmazların kamu kurum ve kuruluşları ile dernek ve vakıflara ücretsiz tahsisi uygulamalarının bir yenisi daha belgelendi. Selçuk Üniversitesi’nin, mülkiyetindeki 20 bin 100 metrekarelik alanı Konya PTT Başmüdürlüğü’ne süresiz ve ücretsiz olarak tahsis ettiği ortaya çıktı.

Sayıştay denetimleri ile açığa çıkan tahsis işleminin ardından üniversite ile PTT arasında herhangi bir kira sözleşmesi imzalanmadığı da anlaşıldı.


YÖNETİM KURULU KARAR VERDİ

Sayıştay, 2019 yılı denetimleri kapsamında Selçuk Üniversitesi’nde incelemeler gerçekleştirdi. Üniversitenin PTT’ye ücretsiz ve süresiz olarak alan tahsis etmesi Sayıştay denetçilerinin incelemelerine takıldı. Tahsis işleminin Şubat 2011’de Yönetim Kurulu Kararı ile gerçekleştirildiği ve tahsis edilen alanın toplam büyüklüğünün 20 bin 100 metrekare olduğu bildirildi.

KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALANMADI

Denetçiler, üniversitenin PTT Başmüdürlüğü’ne yaptığı bedelsiz ve süresiz tahsisin mevzuata uygun olmadığına dikkat çekti. Bir kiralama sözleşmesi olmaksızın böyle bir tahsis yapılması nedeniyle üniversitenin kira gelirinden mahrum kaldığının da altını çizen denetçiler, “Devlet İhale Kanunu çerçevesinde üniversitenin mülkiyetinde bulunan bir taşınmazın PTT Başmüdürlüğü’ne ancak kira sözleşmesi ile kullanım hakkı sağlanması mümkündür” değerlendirmesinde bulundu.

***

6,3 milyon TL harcama

Sayıştay’ın 2019 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi’ne göre Selçuk Üniversitesi, bütçe büyüklüğünün milyonlarca lira üstünde harcama yaptı. Üniversitelerin ödenek üstü harcama tutarlarına göre sıralandığı listede ilk sırada yer alan Selçuk Üniversitesi, 2019 yılında 6,3 milyon TL harcadı.