Kaynak: AA
Kenya, Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması imzaladı

Avrupa Birliği (AB) ile Kenya, ikili ticaret hacmini artırmayı hedefleyen ve uzun yıllardır görüşülen ticaret anlaşmasına imza attı.

Kenya'nın başkenti Nairobi'de Devlet Başkanı William Ruto ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis'in katılımıyla Kenya-Avrupa Birliği Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı.

Son yıllarda Çin'in bölgedeki ekonomik etkisini kırmak için çabalayan AB, anlaşma sayesinde Kenya'ya çok sayıda ürünü gümrük vergisi indirimlerinden yararlanarak gönderecek.

Kenya da anlaşma sayesinde tarım ürünleri başta olmak üzere çok sayıda ürünü AB ülkelerine ihraç ederken gümrük vergilerinden muaf olacak.

Halihazırda AB ve Kenya arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar dolar seviyesinde bulunurken, anlaşmanın bu rakamı yukarıya çıkarması bekleniyor. Kenya yıllık ihracatının yaklaşık yüzde 21'ini Avrupa ülkelerine yapıyor.

Kenya, Avrupa'ya çay, kahve, çiçek ve meyve gibi ürünler satarken, Avrupa ülkeleri Kenya'ya daha çok kimyasal ürünler ve makine ihraç ediyor.