Kuzey Kıbrıs'ta yerel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi. 18 belediye başkanlığı için 6'sı kadın olmak üzere 67 aday arasından seçim yapıldı. YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre en fazla belediyeyi Cumhuriyetçi Türk Partisi kazandı.

Kıbrıs'ta yerel seçim: En fazla belediyeyi CTP kazandı
Fotoğraf: AA

Kuzey Kıbrıs'ta yerel seçimlerin sona ermesinin ardından seçim sonuçları açıklanmaya başladı.

Kuzey Kıbrıs yerel seçimlerinde 208 bin 236 kayıtlı seçmen, 18 belediye başkanı, 220 belediye meclis üyesi, 240 muhtar ve 960 ihtiyar heyeti üyesini belirlemek üzere 768 sandıkta oy kullandı. Sorunsuz şekilde tamamlanan yerel seçimlerin ilk gayriresmi sonuçlarının bugün açıklanacağı bildirildi.

SEÇİMLERE KATILIM YÜZDE 68.85 OLDU

YSK'dan alınan bilgiye göre, katılım oranları Lefkoşa'da yüzde 68.35, Gazimağusa'da yüzde 72.42, Girne'de yüzde 58.80, Güzelyurt'ta yüzde 67.80, İskele'de yüzde 69.45 ve Lefke'de yüzde 76.26 oldu.

YSK, ülke genelinde sandığa giden seçmen oranının yüzde 68.85 olduğunu belirtti.

YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik, BRT canlı yayınında, seçim yasaklarını ihlal eden bazı TV, internet sitesi ve medya kuruluşları ile ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Şefik, yerel seçimlere katılımın 2018'deki seçimlere göre biraz daha yüksek olduğunu söyleyerek, seçim sonuçlarının açıklanmasının gece yarısını bulabileceğini bildirdi.

Kuzey Kıbrıs polisinden yapılan açıklamada, seçim kanunlarını ihlal eden 13 kişi hakkında, oy verme işlemi sırasında yasal işlem yapıldığı kaydedildi.

BAŞBAKAN ÜSTEL: 8 BELDEDE SEÇİMİ KAZANDIK

Başbakan Üstel BRT’de seçim sonuçlarını değerlendirdi. Güzel bir seçim geçtiğini belirten Başbakan Ünal Üstel, performans gösteren tüm adaylara teşekkür etti.

Hükümet olarak yerel seçimlerde ittifak yaptıkların ve 8 beldede seçimi kazandıklarını belirten Başbakan Üstel, seçimi üç ilçede CTP, 2 ilçede UBP ve bir ilçede de TDP’nin kazandığını anımsattı.

Resmi olmayan sonuçlara göre göre kazananlara başarılar dileyen Başbakan Üstel, “Hükümet olarak bütün belediye başkanlarına halka daha iyi hizmet verebilmeleri için tüm katkıyı sağlayacağız. Önemli olan insanlara yapılan hizmettir” dedi.

UBP’nin geçmişte belediyeler birleşmeden önce 28 belediyeyle seçime girdiğinde 6 belediye başkanı çıkardığını, 18 belediyeyle girilen seçimde de kaybının olmadığını belirterek, “Bizim bu seçimlere yönelik bir kaygımız yoktur” şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel şöyle devam etti:

“Biz yolumuza devam edeceğiz, hükümet olarak iktidarımıza devam edeceğiz, bütün belediye başkanlarını kucaklayacağız. Seçim kaybeden belediye başkanlarına da bugüne kadar verdikleri hizmetlerden ötürü teşekkür ederim.”

CTP GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: BURUK BİR MUTLULUK YAŞIYORUZ

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, CTP olarak 7 belediyede seçimi kazandıklarını, ancak kaybettikleri yerlerden ötürü buruk bir mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Erhürman, resmi olmayan kesin sonuçlara göre, CTP olarak 7 belediyede seçimi kazandıklarını, 6 ilçeden 3’ünü de CTP’li belediye başkanlarının yöneteceğini ifade ederek, CTP olarak seçimlerde, hükümeti oluşturan 3’lü ittifaka karşı mücadele verdiklerini kaydetti.

YDP GENEL BAŞKANI ARIKLI: HALK HÜKÜMETE UYARI VERDİ

YDP Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı seçim sonuçlarını değerlendirdi, “Halk hükümete uyarı verdi” dedi.

Sonuçların ittifak açısından kötü olmadığı gibi, büyük bir başarıdan da bahsedilemeyeceğini ifade eden Arıklı, Özellikle Mağusa ve Girne'nin kaybının, İttifak açısından oldukça üzüntü verici olduğunu belirtti.

Arıklı, “İttifakı oluşturan her 3 Parti de, Belediye Meclis seçim sonuçlarına bakarak gereken değerlendirmeleri yapacak ve halkın verdiği mesaja göre bundan sonraki yol haritasını belirleyeceklerdir” dedi.

Arıklı’nın paylaşımı şöyle:

“Yerel Seçimlerde Belediye Başkanlıkları belli olmuştur. Partiler açısından asıl değerlendirme, Belediye Meclis üyeliklerinde alınan oy oranlarının ortaya çıkmasından sonra yapılacaktır.

Çünkü yerel seçimlerde partilerin gücü, Belediye Başkan sayısına göre değil, Belediye Meclislerinde aldıkları oya göre belirlenir.

Alınan sonuçları değerlendirdiğimizde ittifak adaylarından 8 Tanesi ipi göğüslemiş, CTP 7 Belediye Başkanlığı kazanmıştır. TDP ise Lefkoşaya adını yazmıştır. 2 Belediyede ise Bağımsız adaylar ipi göğüslemiştir.

Bu sonuçlar ittifak açısından kötü olmadığı gibi, büyük bir başarıdan da bahsedilemez.

Özellikle Mağusa ve Girne'nin kaybı, İttifak açısından oldukça üzüntü vericidir. İttifakı oluşturan her 3 Parti de, Belediye Meclis seçim sonuçlarına bakarak gereken değerlendirmeleri yapacak ve halkın verdiği mesaja göre bundan sonraki yol haritasını belirleyeceklerdir.

Seçim sonuçlarının halkımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum”.

BRT’deki yayına katılan YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik, hangi partinin kaç belediye başkanlığını kazandığını açıkladı.

YSK BAŞKANI RAKAMLARI AÇIKLADI

YSK Başkanı Şefik, rakamların yakın olduğu bölgelerle ilgili beklemekte yarar olduğunu, açıklanan rakamların resmi olmadığını belirtti.

Rakamlara göre, en fazla belediyeyi Cumhuriyetçi Türk Partisi kazandı:

CTP: 7 Belediye

UBP: 6 Belediye

TDP: 1 Belediye

DP: 1

Belediye Bağımsız: 3