Kılıçdaroğlu yüzde 55’in üzerine çıkabilir

Mehmet Emin Kurnaz

Denizli’de uzun zamandır sahada çalışmalar yürüten Siyasal İletişimci, Sosyolog Şahin Sınır ile seçime günler kala partilerin durumunu, sahadaki izlenimlerini konuştuk. 

Kılıçdaroğlu’nun ciddi avantaja sahip olduğunu vurgulayan Sınır, CHP’nin parlamento seçimlerinde de yüzde 30’u aşacağını ifade ediyor.

Gelecek, DEVA ve Saadet seçmenlerinden CHP'ye oy akışı olacak mı? Sahadaki izlenimleriniz neler?

Bu soru bana kalırsa bu seçim için cevaplanması gereken en önemli soru. Bildiğiniz gibi daha önce ittifak içerisinde yer alan partiler, kentte vekil çıkarmak için yeterli oya ulaşamadıklarında, bu oy ittifak içinde kalırdı. CHP 2018 seçimlerinde bu sayede Saadet Partisi’nin oylarıyla 13 vekil çıkardı. Bu durumun tekrarlanmasını istemeyen AKP, bu seçimde arta kalan oyları ittifak dışında D’hondt sistemine uyarlayarak, bu oyların kendi hanesine yazılmasını planladı. Ancak CHP’nin Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti’yi kendi listelerinden seçime sokması, AKP’nin bu stratejisine ciddi darbe vurdu. Özellikle MHP’nin seçimlere AKP ile ortak listede gitmeme kararı, Millet İttifakı’nın ciddi avantajına dönüştü.

Şahin Sınır

AKP’ye oy vermeyecek seçmen nereye gidiyor?
Gerek ekonomik, gerekse iktidarın yıllarca süren yanlış politikaları sebebiyle oyunu bu seçimde AKP’den yana kullanmak istemeyen ancak seçim kabininde eli bir türlü CHP’ye gidemeyecek olan, genelde Demokrat Parti geleneğinden gelen ya da kendini muhafazakar olarak tanımlayan birçok seçmen, oyunu İttifak içerisinde verebileceği alternatif bir partiye yönlendiremiyor. Özellikle Saadet ya da Demokrat Parti bu anlamda stratejik olarak kendi amblemleriyle seçime girmiş olsalardı, bu seçmenlerin oyu ittifak içine yönlendirilebilirdi. Tabii bu durum AKP’nin 1. çıktığı illerde işine yaracaktı ama nüfus yoğunluğu yüksek illerde CHP’nin daha fazla 1. Parti çıkacağı düşünüldüğünde CHP’nin işine daha çok yarayabilirdi.

Şu andaki mevcut durum kime yarıyor?
Sahadaki izlenimlerim, şu anki mevcut halin en çok İYİ Parti’ye yaradığı yönünde. Meral Akşener’in masayı terk ettiği gün kaybettiği oyları, %1-1.5 bandında bu şekilde telafi edeceğini tahmin ediyorum.

Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti’nin CHP listelerinden girmesinin zamanla yarattığı diğer dezavantaj da bu partilerin kadrolarının sahada yeterli çalışmayı gösterememeleri. Özellikle iletişimin birincil ilişkilerle yürüdüğü Anadolu kentlerinde, bu dört partinin kadroları sahada CHP için oy isteyemiyor.

Önemli bir hususu dile getirmek gerekiyor. CHP’nin Gelecek Parti kontenjanından 3. sıra adayı Sema Silkin Ün, başlangıçta taban tarafından büyük tepkiyle karşılansa da sahada çok aktif bir kampanya yürütüyor. Şu an Denizli’de kendisine yönelik birçok eleştiriyi olumlu bir izlenime çevirdiğini söyleyebilirim.

Sonuç olarak Türkiye’nin hemen yerinde oylarını artıran CHP’nin Denizli’ye de mutlak surette yansıyacağını düşünüyorum. 2018 seçimlerinde %28.1 alan CHP’nin, bu seçim %30 bandını aşacağını tahmin ediyorum. Milletvekilliği sayılarına bakarsak tahminim, 3 CHP, 3 AKP ve 1 de İYİ Parti’nin vekil çıkaracağı yönünde.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise Denizli’de en düşük %53, bugün itibariyle Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingi sonrası oluşabilecek olumlu bir eğilimle, bu oranın %55’in üzerine çıkacağını öngörüyorum.