Google Play Store
App Store

Eski Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar ve eski Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Nihat Adıgüzel’in kurucusu olduğu Kızılay Birlik Hareketi, Kızılay'daki usulsüzlük ve yolsuzlukları yargıya taşıdı.

Kaynak: Haber Merkezi
Kızılay Birlik Hareketi usulsüzlükleri yargıya taşıdı
Fotoğraf: AA

Eski Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar ve eski Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Nihat Adıgüzel’in de aralarında bulunduğu Kızılay Birlik Hareketi, Kızılay delegelerine bir mektup yazdı.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün bugünkü köşesinden aktardığına göre, Kızılay Birlik Hareketi 2016-2022 döneminde hukuk dışı ve yasalara aykırı olduğunu öne sürdükleri işlemleri Kızılay delegelerine mektupla duyurdu. Saygı Öztürk, hareketin, belirlenen usulsüzlük ve yolsuzlukların yargıya taşıdıklarını, kurum içinde gerekli önlemlerin alınması gerektiği çağrısı yaptıklarını yazdı.

Öztürk'ün köşesinden aktardığı mektup şöyle:

"Kızılay delegelerinin 1/5'den fazlasının, tüzüğe uygun olarak 2017'de olağanüstü genel kurul yapılması talebi ile noterden ihtarname göndermelerine rağmen yönetim kurulu kararıyla hukuksuz olarak bu başvuru reddedildi.

Kızılay yönetimi, 81 ilde teşkilatlanan 672 şubeden 550'sini hukuksuz olarak kapattı, binlerce üyenin kaydını sildi. Kapatılmayan şubeler de iktidarın desteği ile Memur Sen'de kayıtlı üyeler toplu olarak üye yapıldı ve yandaş yönetimler oluşturuldu.

Personel tasarrufu ve daha yetkin personel istihdamı gerekçesiyle, 4 bin 500 çalışanından yarısının iş sözleşmeleri fesih edildi. Yerlerine AKP referansı ile ve şeffaf olmayan yöntemlerle işe alımlar yapıldı ve personel sayısı 15 bine ulaştı. Atılan personeller işe iade davalarını kazanmalarına rağmen işe başlatılmadı ve Kızılay milyonlarca lira tazminat ödeyip maddi zarara uğratıldı.

KURBAN ETİ ŞAİBESİ

Kızılay'a bağış yolu ile vekalet vererek kurban kestirmek isteyen vatandaşların kurbanları önceki yıllarda Et ve Süt Kurumu'na kestirilirken, başta Yeryüzü Doktorları olmak üzere farklı derneklere aktarıldı. Bu durum şaibelere yol açtı.

Kurban Bayramı'nda Kızılay'a vekalet veren vatandaşların kurbanlarının kesimi için bir şirketle yapılan 3.8.2018 tarihli ‘kurban sözleşmesi' gereği kesilmesi gereken 6 bin büyükbaş hayvandan 2 bin 782'si kesilmemiş, Polonya'dan getirilen 2 tırda bulunan 151 adet karkas ise gümrükte yapılan analizleri sonucu ülkemize girişi uygun bulunmadığından bedeli dernek tarafından karşılanarak imha edilmişti. Kızılay 1 milyon 851 bin 402 Euro zarara uğratıldı.

KURBANLA YANILTILDI

Yurt içinde kesilmesi gereken kurbanların bir kısmı ihaleyi alan firma tarafından vatandaşın bilgisi dışında adı açıklanmayan iki ülkede kestirilip karkas et halinde ülkeye getirildi. Ayrıca kurbanların tamamının kesildiğine ilişkin noter, imam, sertifika, kesim görüntü kayıtları, hisse sahiplerine SMS bildirisi, yurt içi fiyattan yapılan bağış ile yurt dışında kesilen kurban arasındaki fiyat farkı ve kurban kesimleri her yıl devletin Et ve Süt Kurumu'na yaptırılırken neden özel firmaya verildiği de açıklığa kavuşturulmadan üstü örtüldü.

20'DEN FAZLA SUÇ DUYURUSU

Kızılay tüzüğü ve bağlı olduğu Kızılay – Kızılhaç Hareketi, kuralları gereği kâr amacı gütmeyen bir gönüllü hareketidir. Kızılay'ın seçilmiş yöneticileri, profesyonel kadrolar hariç hizmetlerinden dolayı hiçbir ücret almaz ve talep edemezler. Buna rağmen bünyesinde 12 adet anonim şirket kurularak, şirketlerin yönetim kurulu başkanlıkları ve yönetim kurulu üyelikleri, Kızılay yöneticileri ve siyasi iktidarın bildirdiği kişiler arasında paylaştırılmış ve birden çok huzur hakkı alınıyor.

İnsani yardım kuruluşu özelliğinden çıkarılıp holding haline getirilen Kızılay, gerçek özelliğini yitirerek kâr amaçlı bir kuruluşa dönüştürüldü. Belirtilen haksız ve hukuksuz uygulamaların yanı sıra, somut belge ve bilgilere dayandırılan 20'den fazla suç teşkil eden konuyla ilgili de tarafımızdan suç duyuruları yapıldı."