Koltuktaki son günlerinde ortalığı karıştıracak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

KOLTUĞUNU rakibi Joe Biden’a kaptıran ancak bu yenilgiyi kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump, görevini 20 Ocak’ta teslim edecek. Trump, koltuğundaki son 10 haftasında içeride ve dışarıda tansiyonu yükselteceğinin mesajlarını verdi. Trump, giderayak aldığı kararlarla hâlâ söz sahibi olduğunu göstermeye çalışıyor.

ABD Başkanı Trump, seçimi kaybetmesinin ardından Savunma Bakanı Mark T. Esper’i ani bir kararla görevden aldı. Kararı Twitter’dan duyurdu. ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protestolar üzerine Trump, orduyu sokağa çıkarmak istemiş; Esper itiraz etmişti. O dönem basında, bakanı görevden almak isteyen başkana yakın çevresinin engel olduğu haberleri yer aldı.


İRAN’A YENİ YAPTIRIMLAR KAPIDA

Öte yandan Axios sitesinde yer alan habere göre Trump yönetimi, İran’a yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. ABD’nin İran Özel Temsilcisi Elliot Abrams, kapalı bir toplantıda Trump yönetiminin Biden’ın göreve başlayacağı 20 Ocak’a kadar her hafta yeni yaptırımlar açıklayacağını söyledi. İsrailli kaynaklar, planlanan yaptırımların İran’a baskıyı artıracağına ve Biden’ın İran’ın nükleer programına ilişkin Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na (JCPOA) dönüş yapmasını engelleyeceğine dikkat çekti.

ADALET BAKANLIĞI’NDA İSTİFA GELDİ

Donald Trump’ın sonuçlara hile karıştığı iddiasını yargıya taşıma çabası, Adalet Bakanlığı’nı da karıştırdı. Adalet Bakanı William Barr’ın eyalet sonuçları onaylanmadan savcıları hile iddialarını soruşturmakla görevlendirmesine tepki geldi. Bakanlığın Kamu Bütünlüğü Bölümü Seçim Suçları Şubesi Müdürü Richard Pilger kararı protesto için görevinden istifa etti.