Daha önce koranvirüse karşı kullanılabilecek bir ilaç hakkında yaptığı açıklamayla tepki çeken Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bu kez de ‘aşı’ iddiasında bulundu. Ovalı, “Canım ülkem artık Covid-19 a karşı aşı geliştirebilen az sayıdaki ülkeler arasında” dedi

‘Koronavirüs ilacı’ açıklamasıyla tepki çeken Prof. Ovalı’dan yeni aşı iddiası

Koronavirüse karşı denenen bir ilaç hakkında yaptığı açıklamayla daha önce bilim insanları ve Sağlık Bakanı’nın tepkisini çeken Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bu kez de aşı iddiasında bulundu. Ovalı, “Canım ülkem artık Covid-19 a karşı aşı geliştirebilen az sayıdaki ülkeler arasında” dedi.

Prof. Ovalı, daha önce yaptığı açıklamalarda 23 Nisan’da bir açıklama yapacağını duyurmuş, ancak 17 Nisan’da paylaştığı bir Twitter mesajıyla 23 Nisan’ı bekleyemediğini söylemişti. Ovalı, 17 Nisan’da yaptığı açıklamasında, “1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim” demişti.

Bilim insanlarının “Umut tacirliği yapıyor” diyerek tepki gösterdiği Ovalı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan da “İlaç ve aşı işi hem milli, hem stratejik bir iştir, sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın ilacı umutlar tüketilerek ifade edilemez” tepkisini almıştı.

Ovalı’nın açıkladığı ilacın, 10 Nisan’dan beri Fransa’da klinik deneylerde kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

BU KEZ DE ‘AŞI’ İDDİASI

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bugün ise ‘koronavirüs aşısı’ iddiasında bulundu. Ovalı, “Egemenlik kayıtsız şartsız millentindir! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun! Covid-19 a karşı 2 farklı aşı üretiminin laboratuvar kısmını tamamladık. Sıra hayvan deneylerinde” dedi.

Açıklamasının devamında “Son 1 aydır gece gündüz çalışarak 6 proje 4 ürün ve 3 makale çıkaran kahramanlarıma teşekkür ediyorum. Canım ülkem artık Covid-19 a karşı aşı geliştirebilen az sayıdaki ülkeler arasında” ifadelerini kullanan Ovalı, söz konusu makaleden bir ekran görüntüsü de paylaştı. Ekran görüntüsünde “İzole edilen virusların elektron mikroskobik görüntüleri” ifadeleri yer alıyor.

Ovalı, çalışamalrına dair ayrıntıları, Twitter hesabından paylaştığı bir bülten ile duyurdu. Ovalı'ın paylaştığı bülten şöyle:

koronavirus-ilaci-aciklamasiyla-tepki-ceken-prof-ovali-dan-yeni-asi-iddiasi-721407-1.

koronavirus-ilaci-aciklamasiyla-tepki-ceken-prof-ovali-dan-yeni-asi-iddiasi-721408-1.

koronavirus-ilaci-aciklamasiyla-tepki-ceken-prof-ovali-dan-yeni-asi-iddiasi-721409-1.

‘VİRÜSÜN İZOLE EDİLMESİ’ NE ANLAMA GELİYOR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün izole edildiğine dair daha önce açıklama yapmıştı. Koca, 7 Nisan’daki açıklamasında, “Virüs izole edildi. Aşı çalışmalarının erken dönemde virüsü izole etmekle başladığını biliyoruz. Bir hafta önce Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, 3-4 gün önce de Ankara Üniversitesi'nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar” demişti.

Ancak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün izole edilmesinin aşı çalışmalarının başlangıcı olduğunu söylemiş ve daha birçok aşama bulunduğunu belirtmişti. Ceyhan, “Bu daha ilk aşama, aşıyı bulabilmek için daha binlerce adım var” ifadelerini kullanmıştı.