Ebola virüsü tedavisi için geliştirilmiş olan Remdesivir adlı anti-viral üzerinde yapılan araştırmalar, ilacın, plasebo ilaç alan hastalara göre yüzde 31 daha hızlı iyileştirdiği, ölüm oranının ise yüzde 3,6 oranında daha az olduğu sonucuna vardı. ABD’de koroanvirüsle mücadelenin önemli aktörlerinden olan Dr. Fauci, gelişmeyi, “Bu ilaç, Kovid-19 virüsünü tedavi etme kabiliyetine ulaşmamızın kapılarını aralıyor” ifadeleriyle yorumladı

‘Koronavirüs tedavisinin kapıları aralanıyor’: Remdesivir araştırmasında pozitif sonuçlar


HABER MERKEZİ

Koronavirüs tedavisi konusunda en çok tartışılan ilaçlardan biri olan ‘Remdesivir’ adlı anti-virale dair araştırmalarda, ilacın Covid-19 hastalarını iyileştirmede diğer ilaçlara göre daha etkili olduğu sonucu çıktı. Remdesivir, ebola virüsünü tedavi için geliştirilmiş bir ilaçtı.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Covid-19 virüsünün tedavisi için yapılan klinik testlerde alınan sonuçların "oldukça iyi haberler" taşıdığını bildirdi.

Aynı zamanda Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün üyesi olan Fauci, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında yapılan test çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fauci, yapılan uluslararası araştırmalara göre Amerikan Gilead ilaç şirketinin ürettiği "Remdesivir" adlı anti-viral ilacı alan Kovid-19 hastalarının "plasebo" alan hastalara kıyasla yüzde 31 oranında daha hızlı iyileştiğini belirtti.

Fauci, “Yüzde 31'lik bir rakam, bitirici yüzde 100'lük bir sonuca göre çok yüksek sayılmasa da ilacın bu virüsü engellediğine dair oldukça önemli bir deliller taşımaktadır" dedi.

Öte yandan Remdesivir ilacı alan hastalarda görülen ölüm oranının yüzde 8 olduğunu ve bu rakamın yüzde 11,6 aralarındaki "plasebo" alan hastalara göre kısmen daha düşük olduğunu ifade eden Fauci, Remdesivir'in Covid-19 bağlantılı ölüm oranlarına yaptığı etkinin daha fazla analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.

'OLDUKÇA İYİ HABERLER'

Yapılan klinik testlerde alınan sonuçların "oldukça iyi haberler" taşıdığını kaydeden Fauci, ilgili firma ve araştırmacıların artmasıyla söz konusu ilacın daha da geliştirileceğini belirterek, "Bu ilaç, Kovid-19 virüsünü tedavi etme kabiliyetine ulaşmamızın kapılarını aralıyor" ifadelerini kullandı.

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nden çalışmayla ilgili yapılan yazılı açıklamada, remdesivir ilacının üzerinde denendiği hastaların, placebo ilacının denendiği hastalara göre yüzde 31 daha hızlı iyileştiği belirtildi. Açıklamada ayrıca remdesivir ilacını alan hastaların ortalama iyileşme sürecinin 11 gün olduğu, bu sürenin placebo ilacını alan hastalarda 15 olduğu ifade edildi.

ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinde bin 63 kişi üzerinde denenen ilaçlarda ölüm oranları da farklılık gösterdi. Remdesivir ilacını alan hastalarda ölüm oranı yüzde 8 iken bu oran placebo sonuçları için yüzde 11.6 oldu.

AFP haber ajansına test sonuçlarıyla ilgili konuşan Oxford Üniversitesi'nden epidemiyolojist Peter Horby, "Bu çalışmanın tüm sonuçlarını görmemiz gerekiyor. Eğer doğruysa, Covid-19'a karşı verilen mücadele için çok iyi bir gelişme" dedi.

BAŞARISIZ OLDUĞU BELİRİLMİŞTİ

Geçtiğimiz haftalarda Çin'de yürütülen klinik test sonuçları, remdesivir ilacın Covid-19 hastaları üzerindeki ilk denemelerinin başarısız olduğunu göstermişti. Ancak ilacı üreten Gilead Sciences sözcüsü Amy Flood Çin'de yapılan deneylerde incelenen çok az hasta olduğu için araştırmanın erken durdurulduğunu belirterek, 'ilk denemelerin başarısız olduğu' haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söylemişti.

PLASEBO İLE YENİ İLAÇ KARŞILAŞTIRILIYOR

İlaç şirketlerinin, çeşitli hastalıkların tedavisi için ortaya çıkarılan yeni bir ilacı denerken etkilerini anlayabilmek için hastaların bir kısmına ilacı, diğer bir kısmına ise daha çok psikolojik bir etki yapan "plasebo" verdikleri biliniyor.

Hastaların hangi hapı aldıklarını bilmediği bu süreçte, araştırmacılar, ilacın ve "plasebo"nun sonuçlarını karşılaştırarak yeni ilacın etkisi ve yan etkisini belirliyor.

Kaynak: AA, Euronews, NIH